Komentari (26)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Mama onkološki pacijent, uredno se naruči, dođe u ambulantu, sestra potvrdi da ima prednost, random nana, kvazi naručena, digne ambulantu na noge. Ostali pacijenti stanu na stranu nane i ta će, žena koja je prije 2 dana skinuta s kemoterapije, proguta ponos i čeka da se izreda horda hipohondara i penzionera, kojim je dosadno kući.
Pa ta ista nana hipohondar, šehidska udovica, više puta se udavala, žuri da ne propusti seriju, ima prednost u odnosu na nekoga ko vrišti u bolovima. Sami zdravstveni radnici su zbog toga izloženi raznim napadima. Mog rahmetli oca dok sam vozao po doktorima, bilo je svakakvih belaja, ali kad je proglašen onokološkim, tad nije bio za transporta, već na palijativnoj.
Ja bgm čekala po 2-2,5h u decembru, dok mi je mati umirala od karcinoma u kući... Samo radi uputnice za kućno previjanje.
Zbog takvih stvari se i odlazi iz države,floskule moze se i ovdje zivjeti fino i slicne izgovaraju oni koji jos nisu okusili kako u ovoj državi izgleda borba za zdravlje i pravdu.
Svakako da treba ispraviti. Ja sam onkološki.pacijent i još 90 postotni invalid i u porodičnoj ambulanti me ignoriraju zato što još uvijek stojim na nogama sreće moje. A ja imam neka i domdeset pregleda mjesečno, krenem od kuće u sedam, vratim se u dva, vjerujte nekoliko puta mi se to desilo.
Da ti koji tako sjede po tim čekaonicama i žale se kad onkoloski pacijent uđe preko reda znaju kako je biti onkoloski bolesnik u ovoj državi poklopili bi se za sva vremena. Dovoljno je samo iskupiti sve silne uputnice za preglede, analize i terapije i to na mjesečnoj bazi da ti se zivot zgadi od birokracije i nelogičnosti. A kamoli sve to, bolestan, poluraspadnut, a znas da ti lijeka nema.
Prednost ima onaj ko je ugroženiji. Ako dođe čovjek sa infarktom ili krvarenjem, ne moźe neko drugi imati prednost. Prednost se ostvaruje terminom narudžbe. Ko god dođe u svom terminu ne čeka puno, a oni prime prije svakoga ko je težak, i lude.
zasto niko ne pise kako u KB Zenica nema odredjenih citostatika vec duze vrijeme i da pacijenti cekaju na lijekove?
Prednost imaju oni koji u Fond zdravstvenog osiguranja ne uplaćuju niti du ikada uplatili niti jedne jedine marke. Isto tako su oslobođeni i participacije za zdravstvene usluge.
Šehidske porodice na osnovu čega? Žalosno je što dođe osoba u deset puta gorem zdravstvenom stanju ali mora da čeka
Citav sistem uputnica je re*tardiran u cijeloj drzavi. Plus recepti, gluposti. Moras izhodati kilometre, cekaonice, ordinacije da skupis uputnice za pretrage, osim jedne generalne da bude ili elektronska (i kad postoji, sistem redovno "pada"). I sama imam onkoloskog pacijenta u porodici, srecom pa u kantonu gdje je ta prednost iole postovana.
Naravno da onkoloski pacijenti moraju imati prednost.Niko ne voli kad ceka po sat dva da se pojavi neko ko ima prednost i udje ispred ali imunitet tih ljudi je na minimumu i treba im to momentalno omoguciti.Hitni slucajevi svakako imaju prednost kao i roditelji djece sa posebnim potrebama a sve ostalo je politicka kategorija.
Pa naravno da ces dati ljudima prednost,umire za koju godinu u vecini slucajeva i treba to vrijeme provoditi po cekaonicama jos..
Tih šehidskih porodica i djece je više pun k*rac svima u državi. Kao prvo, ko osim uzvišenog Allaha može znati ko je šehid? Drugo, ne može se poslije skoro 30 godina od završetka rata kao mjerodavno uzimati taj kriterij obzir. Gomila je narkomana i k*rvi iz tih 'porodica' koji imaju prednost u svim segmentima života. Djeca u potrebi ne mogu do stipendije od ljenčuga iz ŠP-a koji neće školu da uče. Dosta više toga, narod se treba dignuti i pravdu, jednakost tražiti!!!
Tako je! Posebno me nervira prednost pri zapošljavanju...neki dan konkurs u javnoj ustanovi, bodovanje iskustva u struci, bodovanje ispita znanja usmeno, pismeno, al najviše bodova nosi pripadnost sehidskoj porodici. Koja je to logika?! I uostalom, odakle vise izviru, zar ih nisu sve pozaposljavali do sad?! Ok, dadni mu besplatno školovanje, pa nek uči i trudi se znanjem doci do zaposlenja... Al prednost u svakom segmentu, fakat je previše.
Zdravstveni sistem u BiH je haos, a ne sistem!
onkoloski pacijenti koji imaju kompromitovan imunitet, ne bi trebali mnogo vremena provoditi u cekaonicama sa ljudima koji imaju gripu i kaslju. ovi sa gripom ce prezivjet a za onkoloske pacijente gripa moze biti kobna.
Jedino u Sarajevu, na cijelom svijetu, imaju prednost seljačine od 40-50 godina, koji prođu cijeli red u čekaonici, jao da nešto pitaju i uvale se oreki reda kod doktora. Možeš misliti koliki si jadnik kad se dobro osjećaš jer si preskočio u redu nanu od 80 godina koja jedva diše!!! A, to je Sarajevo danas, bez obzira na to kako ga vidi i predstavlja onaj hodža Velić.
Sta je ovo za novu generallnu direktoricu Domova zdravlja, juce primljena bez konkursa da bi mogla sjest u fotelju?? Bila vec prije direktor ispeed dvije stranke a sad ispred SDP eeeeej
A za aferu s onkološkim vakcinama za vrijeme covida smo zaboravili koje su ministri dobili umjesto onkoloških pacijenata i to u kancelarijama. Neki su nagradjeni sad drzavnim foteljama najvišim. Da znate da vam nikad to nece biti halaljeno. Nikad halal za to