Provjerili smo
307

Onkološki pacijenti u Sarajevu nemaju prednost pri prijemu u ambulantu, evo šta kažu nadležni

A. Ku.
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: I. Š./Klix.ba)
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: I. Š./Klix.ba)
Uredbom Vlade Kantona Sarajevo onkološki pacijenti nemaju prednost pri prijemu u ambulantu porodične medicine. Međutim, nadležni kažu da postoji praksa prednosti te će izvršiti kontrolu stanja na terenu.

Iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo nam je potvrđeno da prema važećoj Uredbi prednost pri prijemu imaju hitni slučajevi, RVI, šehidske porodice, porodice djece i osoba sa poteškoćama u razvoju i trudnice, ali navode da ista ne bi trebala ugroziti onkološke pacijente.

"U svim organizacionim jedinicama Doma zdravlja KS postoji praksa prednosti, a resorni ministar će nakon što uvidimo stvarno stanje na terenu djelovati sukladno tome", ističu iz Ministarstva zdravstva KS za Klix.ba.

Iz Odjela za kvalitet JU Dom zdravlja KS su nam kazali da poštuju zakonske uredbe, ali i da onkološki pacijenti po principu etičke odgovornosti imaju prednost te do sada nisu zabilježene žalbe pacijenata po ovom osnovu.

Nakon što je u javnosti objavljena informacija da onkološki pacijenti nemaju prednost pri prijemu, zastupnica u Skupštini KS Marijela Hašimbegović (DF) je najavila da reagovati i uputiti inicijativu resornom ministarstvu.

"Onkoloških pacijenata je sve više i karcinom kao agresivno oboljenje ne bira godine. Izazovi na koje nailaze oboljeli su vrlo složeni. Činjenica je da bolest može biti smrtonosna i zato cijeli proces u sistemu zdravstvene usluge i liječenja za onkološke pacijente mora biti pojednostavljen, brz i stručan jer karcinom je bolest koja nepredvidiva i brzo napreduje. Zato smatram da ukoliko nije omogućena prednost pri prijemu u ambulantu porodične medicine za onkološke pacijente neophodno je korigirati takve odluke i omogućiti onkološkim pacijentima pravo prvenstva", rekla je Hašimbegović za Klix.ba.

Ona će kao uputiti inicijativu Ministarstvu zdravstva radi provjere stanja na terenu po ovom pitanju i donošenja Uredbe koje će omogućiti ovo pravo.

"Važno je tačno i precizno komunicirati o svim izmjenama odluka iz Ministarstva zdravstva po pitanju zdravstvene zaštite za onkološke pacijente kako bi se izbjegli potencijalni nesporazumi", zaključila je Hašimbegović.