O izgradnji MHE na Drini
59

OHR: Pozivamo nadležne da utvrde jesu li ispoštovani interesi BiH ugovorom Srbije i RS-a

A. B.
OHR: Ustavni sud je nadležan da odlučuje o ovakvim sporovima (Foto: Arhiv/Klix.ba)
OHR: Ustavni sud je nadležan da odlučuje o ovakvim sporovima (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon komentara visokog predstavnika u BiH (OHR) Valentina Inzka da se o izgradnji MHE na Drini treba konsultovati država, a ne entitet, iz OHR-a su pozvali nadležne institucije da utvrde jesu li tim ugovorom između Srbije i RS-a ispoštovani interesi BiH.
Dalje su iz OHR-a za Klix.ba pojasnili šta takve odluke u praksi znače i na koji se način moraju provoditi.

Naime, nakon što je Srbija sklopila ugovor s entitetom Republika Srpska o realizaciji projekta Hidroenergetskog sistema "Gornja Drina", koji podrazumijeva izgradnju tri hidrocentrale u gornjem slivu Drine, Inzko je u sinoćnjoj emisiji FTV-a kazao da o takvoj odluci BiH treba dati saglasnost.

Kako su za Klix.ba pojasnili iz OHR-a, iako entiteti imaju pravo da zaključuju sporazume sa susjednim zemljama pod određenim uslovima, onda oni i sve aktivnosti moraju biti u skladu s Ustavom BiH, uključujući i njegove odluke.

"Aktivnosti koje se tiču ovog projekta, onako kako je predstavljen u medijima, naizgled potežu pitanje iz sudske prakse Suda koji je utvrdio da se vode, kao javno dobro, uključujući riječne tokove i riječna korita, smatraju državnom imovinom koja spada u nadležnost države", naglasili su iz OHR-a.

Ranije se govorilo da je navedeni ugovor između Srbije i RS-a potpisan na temelju odredbi Zakona o unutarnjoj plovidbi RS-a, kojima su sve rijeke u RS-u, uključujući Drinu, proglašene "unutrašnjim vodama RS".

Ipak, političari u BiH su istakli da je riječ o nevažećim zakonskim odredbama, budući da ih je Ustavni sud Bosne i Hercegovine svojom odlukom U-9-19 proglasio neustavnim i poništio, pojasnivši da rijeke predstavljaju imovinu kojom može raspolagati isključivo država.

"Ustavni sud je nadležan da odlučuje o sporovima koji se tiču ovog pitanja te pozivamo nadležne institucije da utvrde da li su u ovom slučaju ispoštovani interesi države BiH", poručili su iz OHR-a.