Uoči izbora
111

Brnabić zajedno s vlastima RS-a otvorila objekte, potpisali i sporazum o izgradnji MHE na Drini

N. V.
Željka Cvijanović, Ana Brnabić i Milorad Dodik (Foto: SRNA)
Željka Cvijanović, Ana Brnabić i Milorad Dodik (Foto: SRNA)
Premijerka Srbije Ana Brnabić je danas u posjeti vlastima Republike Srpske, koji su ujedno i funkcioneri SNSD-a, prilikom čega su zajedno otvorili objekte u Novoj Topoli i Banjoj Luci. Ova posjeta dolazi svega dva dana prije izbora u BiH.

Prvo su predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer RS-a Radovan Višković posjetili Novu Topolu kod Bosanske Gradiške gdje su otvorili Dom kulture za čiju je izgradnju Vlada Srbije izdvojila 500.000KM.

Nakon toga su isti akteri, u Banjoj Luci, u naselju Petrićevac otvorili tronamjenski objekat vrijedan 2,3 miliona KM u kojem će biti smješteni ambulanta, vrtić i mjesna zajednica.

Nakon toga uslijedio je sastanak Brnabić, Višković i Dodik na kojem potpisuju zajedničku izjavu o izgradnji tri hidrocentrale u gornjem slivu Drine.

Višković je jučer naglasio da je riječ o kapitalnom projektu za Republiku Srpsku te da su za izgradnju tri objekta koja čine hidroenergetski sistem Gornja Drina stvoreni svi uslovi.

Elektroprivreda Srbije će uplatiti osnivački ulog od 39 miliona KM čime postaju partner Elektroprivredi RS u izgradnji ovog energetskog sistema.

Srbija je postala i većinski vlasnik zajedničkog preduzeća "HES Gornja Drina" sa Republikom Srpskom, a koje ima koncesiju za izgradnju tri hidroelektrane na Drini, procijenjene vrijednosti 850 miliona KM.

Prilikom današnjih posjeta Željka Cvijanović je istaknula da RS ima oslonac i podršku Srbije

"Hoćemo da budemo vezani komunikacijski na svaki mogući način sa Srbijom", poručila je ona.

S druge strane, premijerka Brnabić je prisutnima poručila da su Srbija i RS zajedno jače i da će tako biti i u budućnosti.