Aleksandar Bocan-Harčenko
0

'OHR je smetnja političkim procesima'

SRNA
Ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je Kancelarija visokog predstavnika u BiH odigrala značajnu ulogu neposredno nakon rata, ali da ju je trebalo mnogo ranije transformisati u kancelariju specijalnog predstavnika EU zato što je postala smetnja pozitivnom političkom procesu u BiH, jer ne stimuliše domaće lidere da se sami dogovaraju.

Bocan-Harčenko je naglasio da Rusija ne podržava bonska ovlašćenja, jer njihovo korišćenje ne rješava problem u ovdašnjim prilikama u BiH nego proizvode novu krizu, poput ove koju je izazvala odluka visokog predstavnika Valentina Incka da produži mandat stranim sudijama i tužiocima

''Kad Banjaluka govori da neće podržati nametnute odluke, mi razumijemo taj odgovor i ovaj stav RS mora da bude uzet u obzir'', naglasio je Bocan-Harčenko za beogradsku "Politiku".

On istakao da Dejtonski sporazum mora ostati temelj i pravni osnov koji se u potpunosti ispunjava i naglasio da potpuno razumije i reagovanja iz RS, jer su ona odgovor na pritisak, a ponekad i na izjave koje dolaze iz krugova nekih drugih politika u BiH.

"Rusija nikada neće prihvatiti nikakva nametanja'', rekao je ruski ambasador, navodeći da podržava dijalog koji je moguć u zemlji sa tri konstitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta.

On je naglasio da ne razumije Inckovo mišljenje da pravosuđe BiH još ne može obavljati svoju ulogu bez pomoći stranih sudija i tužilaca i rekao da nije logično ni to da međunarodne sudije i tužioci rade na osnovu međunarodne odluke, odnosno odluke visokog predstavnika nad kojom niko nema pravo kontrole.

Bocan-Harčenko je dodao da se zvanično o referendumu u RS govori jedino u vezi sa odlukama visokog predstavnika, a svako pominjanje referenduma u nekom drugom smislu jeste nešto što je na nivou priče koja se, kao takva, ne vodi ni u Narodnoj skupštini, niti u Vladi Republike Srpske.

Ruski ambasador u Sarajevu smatra da do zatvaranja OHR-a sigurno neće doći na februarskoj sjednici PIK-a, nakon čega slijede i izbori u BiH, navodeći da smatra da je greška neodlučnost PIK-a u slučaju tranzicije OHR-a.

"Ako želimo stvarni napredak BiH, onda bi PIK morao da usvoji odluku o tranziciji i da pređemo na potpuno drugu fazu međunarodne djelatnosti u BiH'', rekao je Bocan-Harčenko.

Navodeći da ustavne promjene u BiH nisu uslov za zatvaranje OHR-a, on je rekao da dogovor o jačanju centralnih institucija i ustavnim promjenama moraju postići domaći političari na bazi konsenzusa i da se rješenja ne mogu nametati ni pod kakvim izgovorom - ni članstva u NATO-u niti članstva u EU.