{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OHR: Budimirovo odbijanje ugrožava građane i finansijsku stabilnost FBiH

F
14.1.2014. u 14:59
28
58
OHR: Budimirovo odbijanje ugrožava građane i finansijsku stabilnost FBiH
28
OHR: Budimirovo odbijanje ugrožava građane i finansijsku stabilnost FBiH
Sjedište OHR-a u Sarajevu
Na sastanku s predsjednikom Federacije BiH Živkom Budimirom, koji je održan u ponedeljak u Sarajevu, predstavnici Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Ureda visokog predstavnika ponovno su istaknuli hitnu potrebu da se osigura potpuno funkcionalna pozicija ministra financija Federacije BiH koji bi omogućio provođenje reformi potrebnih za smanjenje pritiska na budžete oba entiteta.
Ocijenjeno je da je potpuno funkcionalno ministarstvo potrebno i za neometano funkcioniranje institucija Federacije tako što će biti osigurane isplate svim budžetskim korisnicima u Federaciji BiH, saopćeno je danas iz OHR-a.

Predstavnici međunarodne zajednice izrazili su bojazni da je odlukom od 3. januara 2014. godine, predsjednik Budimir stvorio politički i pravni vakuum koji bi mogao imati ozbiljne posljedice po funkcioniranje institucija u Federaciji BiH i realizaciju budžetskih isplata koje se tiču najugroženijih grupa, poput penzionera.

Ukoliko ne bude riješena, trenutna situacija također može ugroziti sposobnost cijele BiH da ispunjava obaveze prema kreditorima, te nastavak finansiranja iz sredstava MMF-a budući da provođenje smjernica dogovorenih s MMF-om u velikoj mjeri ovisi o postojanju potpuno funkcionalne pozicije ministra financija u Federaciji BiH.

Rečeno je da, iako bi bilo moguće izmijeniti neke pojedinačne zakone kako bi se na taj način kratkoročno popunile neke od nastalih praznina, takva procedura ne bi rezultirala sveobuhvatnim rješenjem koje bi osiguralo potpuno funkcionalnu poziciju ministra financija i potpuno funkcionalno Ministarstvo financija Federacije BiH.

"Uporno odbijajući da poništi ili izmijeni svoju odluku u ovakvim okolnostima, predsjednik Budimir će biti odgovoran za posljedice njegove odluke na građane. Pozivamo predsjednika Budimira i sve strane da poduzmu hitne korake kako ne bi došlo do značajnog ugrožavanja javnih finansija u Federaciji BiH", zaključeno je na sastanku, saopćeno je iz OHR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: