|

Vlada FBiH odbila Budimirov zahtjev za davanje ovlaštenja pomoćniku ministra

Vlada FBiH odbila Budimirov zahtjev za davanje ovlaštenja pomoćniku ministra
18
Klix.ba
14.1.2014. u 11:40
14.1.2014. u 12:59
215
komentara
18

dijeljenja
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je na sjednici u Sarajevu, bez ijednog glasa za, s devet protiv i pet uzdržanih, odbila zahtjev predsjednika FBiH Živka Budimira za donošenje odluke o davanju ovlaštenja pomoćniku federalnog ministra finansija za potpisivanje naloga platnih transakcija iz budžeta FBiH.


"Nije prihvaćen prijedlog predsjednika FBiH uz tumačenje Ureda za zakonodavstvo da ne postoji zakonski uvjet za prihvatanje ili donošenje takve odluke", izjavio je novinarima Živko Budimir, koji je prisustvovao dijelu sjednice Vlade FBiH.

Budimir je dodao da je tokom rasprave o toj tački dnevnog reda dat prijedlog da se dnevni red današnje sjednice Vlade proširi tačkom Razmatranje prijedloga izmjene i dopune Zakona o izvršenju budžeta.

Kako je poznato, sve isplate iz federalnog budžeta obustavljene su zbog smjene nadležnog ministra.Odgovarajući na pitanja novinara, Budimir je kazao da je očito da u ovoj situaciji "postoje određeni razlozi premijera i nekih drugih članova Vlade koji jednostavno žele vršiti pritisak na predsjednika Federacije BiH da bi povukao svoju odluku i vratio dosadašnjeg ministra finansija Antu Krajinu".

"U kojoj mjeri je to korektno, ne samo prema predsjedniku Federacije BiH nego i prema građanima Federacije BiH, posebno budžetskim korisnicima koji očekuju rješenje ove situacije, ne želim donositi sud. O tome neka sud donesu svi oni koji očekuju rješenje ove situacije i normalno funkcioniranje Federacije BiH", izjavio je Budimir.

Predsjednik Federacije BiH je naglasio da smatra da Federacija BiH ne može ovisiti o jednom čovjeku, „ma kako se taj čovjek zvao i na kojoj funkciji bio“."Moja inicijativa nije bila samo s namjerom da se razmatra ovakva odluka. Ustav Federacije BiH i članak 18. i 19. Zakona o Vladi FBiH daju dovoljno prostora Vladi da intervenira u ovakvim situacijima", kazao je Budimir, dodajući da se danas na Vladi mogla otvoriti rasprava i tome da li ima zakonskih osnova za donošenje uredbe kojom bi se riješili ovi problemi.

Budimir je potvrdio da je u ponedjeljak predsjednicima i zamjenicima predsjednika klubova zastupnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, kao i dopredsjednicima Federacije BiH, uputio pozive za konsultacije o pitanju izbora i imenovanja federalnog ministra finansija radi što skorijeg rješenja novonastale situacije.
Prijavi grešku


Komentari (215)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...