BiH
26

Budimir traži od Nikšića da ministrov pomoćnik potpisuje platne naloge

FENA
Živko Budimir (Foto: Klix.ba)
Živko Budimir (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir poslao je danas zahtjev federalnom premijeru Nerminu Nikšiću da na dnevni red sutrašnje sjednice Vlade FBiH uvrsti tačku dnevnog reda kojom će se, uz predsjednika Vlade FBiH, ovlastiti pomoćnik ministra financija za Trezor da bude ovlašteni potpisnik za platne naloge s jedinstvenog računa i plaćanje vanjskog duga FBiH.

"S obzirom na Odluku o razrješenju federalnog ministra financija, Vlada FBiH je obvezna omogućiti funkcioniranje federalnog ministarstva financija i omogućiti isplate svih vrsta naknada, a posebice naknada ratnim vojnim invalidima i članovima porodica poginulih, naknade civilnim žrtvama rata kao i svim budžetskim korisnicima.

Predsjednik Budimir predlaže Vladi FBiH da svojom odlukom, a sukladno člancima 18. i 19. Zakona o Vladi FBiH, ovlastiti pomoćnika ministra financija za potpisivanje platnih naloga s jedinstvenog računa i plaćanje vanjskog duga FBiH, kao što je već jednom Vlada FBiH i donijela 16. novembra 2006., kada je tadašnji ministar financija Dragan Vrankić podnio ostavku zbog odlaska na drugu dužnost", navedeno je u saopćenju iz Budimirovog ureda.

Predsjednik Budimir vjeruje da će svi članovi Vlade FBiH sutra podržati donošenje ove odluke jer vjeruje da nije cilj ni premijeru ni i jednom ministru izazivanje socijalnog bunta i haosa u FBiH, navedeno je također.