BiH
7

Budimir: Poštujem odluku suda, ali spor nije okončan

FENA
Živko Budimir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Živko Budimir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir izjavio je da kao legalista poštuje današnju odluku Ustavnog suda FBiH.

"Spor nije okončan i ja ću pred Ustavnim sudom FBiH dokazati i obrazložiti ustavnost i razložnost moje odluke o smjeni ministra finansija FBiH Ante Krajine", kazao je danas novinarima u Sarajevu Budimir nakon njegovog sastanka s dva potpredsjednika FBiH o imenovanju novog ministra finansija.

Naglasio je da kao predsjednik Federacije BiH i ustavno-pravni šef izvršne vlasti smatra da dio izvršne vlasti u FBiH svojim djelovanjem već duži vremenski period nanosi štetu građanima FBiH ne provodeći dosljedno ustavna i zakonska ovlaštenja.

"Ta vlast štiti interese pojedinih političkih stranaka kao što je Socijaldemokratska partija, stavljajući ih iznad interesa građana FBiH", naglasio je Budimir.

Naglasio je da je koristeći svoje ovlasti donio odluku o smjeni ministra finansija FBiH Ante Krajine, a u vezi s tim danas je Ustavni Sud FBiH donio odluku u formi privremene mjere koju on, kao legalista poštuje.

"Spor pred Ustavnim sudom FBiH ovim nije okončan i ja ću pred njima dokazati i obrazložiti ustavnost i razložnost moje odluke", obrazložio je.

Dodao je da je svjestan okolnosti u kojima je Ustavni sud FBiH donio ovakvu odluku tako što je eliminirao zabrinutost građana FBiH, jer je iznađena mogućnost funkcioniranja platnog prometa u FBiH koji je bio neopravdano zaustavljen stavovima i ponašanjem premijera FBiH Nermina Nikšića potpomognutim mišljenjem dijela članova Vlade FBiH iz SDP-a.

"Ali i dalje sam uvjeren da će postupak pred Ustavnim sudom FBiH dokazati neophodnost i ustavnost moje odluke. Uz zabrinutost OHR-a, građani FBiH imaju opravdan interes očekivati da će Ustavni sud FBiH riješiti ovaj problem u najkraćem mogućem roku", podcrtao je.

Budimir je naglasio da su posljednja dešavanja ukazala da zakoni koji reguliraju funkcioniranje Vlade FBiH nisu dovoljno precizni što je iskorišteno za manipuliranje u javnosti.

"Moje buduće djelovanje usmjerit ću i u tom cilju da eliminiramo nepreciznosti koje postoje u zakonu kako bi smo korigirali zakonsku regulativu i eliminirali nedorečenosti u tim zakonima", zaključio je Budimir.

Na pitanje novinara da li će se nastaviti procedura oko imenovanja novog ministar finansija FBiH, Budimir je kazao da je ovom privremenom mjerom taj proces zaustavljen do okončanja spora pred ustavnim sudom.