BiH
0

Vanredna koferencija za medije: Živko Budimir donio odluku o smjeni ministra Ante Krajine

Piše: E. G.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir danas je na vanrednoj konferenciji za medije u Sarajevu saopćio da je donio odluku o smjeni ministra finansija FBiH Ante Krajine.

Budimir je obrazložio da takvu odluku donosi pozivajući se na Ustav FBiH i prijedlog premijera FBiH od 10. decembra 2012. godine, u kojem je između ostalih traženo i razrješenjem Krajine. Budimir je kazao da takvu odluku prihvata, te da ona stupa na snagu danom donošenja, odnosno danas.

"Anti Krajini prestaje funkcija u Vladi FBiH danom donošenja ove odluke. Prava i obaveze Ante Krajine nakon stupanja na snagu ove odluke uredit će Vlada FBiH, a u skladu sa važećim propisima u FBiH. Odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u Službenim novinama FBiH", kazao je Budimir.

Predsjednik FBiH je dodao da je odluku donio na temelju svojih ovlasti. "Ministar finansija FBiH temeljem zakona o izvršenju Budžeta FBiH za 2013. godinu odgovoran je za njegovo izvršenje i kao takav najodgovorniji za nezakonito postupanje prema korisnicima prava naknada braniteljske populacije kojima je uskraćena isplata naknada za porodične invalidnine i invalidnine u općinama Ljubuški, Grude, Posušje i Orašje, a koji su na taj način uskraćeni za prava koja im temeljem važećih zakonskih propisa pripadaju", obrazložio je Budimir.

Dodao je da je 13. decembra 2013. godine kao šef izvršne vlasti u FBiH, a nakon što se Krajina nije odazvao na sastanak na koji ga je pozvao, uputio Urgenciju da se korisnicima prava u ovim općinama za novogodišnje praznike izvrši uplata naknada 31. decembra do kraja radnog dana.

"Naročito zbog toga što su neprimjereno uskraćeni za naknade povodom božićnih blagdana. Ovakav postupak kažnjavanja cjelokupne populacije u tim općinama opravdavam neprovedbom procesa revizije braniteljskih prava. Postupak ministra ne samo da je nezakonit, već je neprimjeren za demokratska društva", kazao je između ostalog Budimir.

U svom obrazloženju za razrješenja Krajine, Budimir je Kazao da je ovakav odnos neprimjeren prema "populaciji koja je ugradila najveći doprinos u odbrani i stvaranju države BiH, a naročito zbog toga što se među njima i nemali broj onih koji su početkom agresije na BiH 1991. godine napadom na selo ravno s oružjem u rukama branili BiH".

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Osim toga, Budimir je Krajini zamjerio i to što nije, kako kaže, imao političke odgovornosti, naročito prema hrvatskom narodu, kojem u većini slučajeva pripadaju oni kojima nisu isplaćene naknade.

"Istu odluku sam spreman donijeti i za ministra za boračka pitanja u Vladi FBiH Zukana Heleza, ukoliko predsjednik Vlade u skladu sa Ustavom FBiH, uputi prijedlog za njegovim razrješenjem", kazao je Budimir, dodajući da zbog ovakvog postupka i Zukan zaslužuje smjenu.

On je pozvao Nikšića da, ukoliko je još uvijek stava da ovu Vladu treba razriješiti, uputi prijedlog o razrješenju svih ministara, kao da podnese i svoju ostavku.

Predsjednik FBiH je pojasnio novinarima da iza ove odluke ne moraju stajati potpredsjednici tog entiteta, ali da su upoznati s njom.

Inače, prijedlog premijera upućen 10. decembra 2012. godine podrazumijevao je smjenu više ministara u Vladi FBiH, no Budimir se pozivajući na taj akt odlučio ovog puta samo za razrješenje Krajine.

Na pitanje kako to da se nakon godinu dana oslučio za smjenu samo jednog ministra te na konstatciju novinara da to otvara prostor za sumnju da se radi o političkim igrama, Budimir je kazao da novinari i javnost u BiH imaju pravo sumnjati u bilo koji postupak, ali da je on u skladu sa Ustavom.

"I u tom trenutku kada sam razmatrao te prijedloge, rekao sam da neću reagirati po njima, ali da će oni biti i dalje na razmatranju", dodao je.