BiH
47

Nikšić: Neću dozvoliti da zbog bahatosti Budimira dođe u pitanje isplata penzija, poticaja, plaća...

Klix.ba
Nermin Nikšić
Nermin Nikšić
Povodom današnje Odluke predsjednika Federacije BiH Živka Budimira o razrješenju federalnog ministra finansija Ante Krajine, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izdao je saopćenje za javnost, u kojem je istakao da Budimir nastavlja s pokušajima da dodatno blokira i zakomplikuje političke procese u Federaciji BiH.

"Budimir duže vremena ucjenjuje pojedine ministre u Vladi FBiH, što sam već javno iznosio, prijeteći da će ih smijeniti ukoliko ne pristanu na njegove zahtjeve i diktat, a sve na osnovu zahtjeva za smjenu osam ministara koji sam podnio još u decembru 2012. godine, a koji je tada odbio, zaustavljajući na taj način rekonstrukciju Vlade FBiH.

Očito je kako ministar Krajina nije popustio pred njegovim ucjenama zbog čega je upravo od njega odlučio početi s realiziranjem svojih prijetnji.

Pri tome Budimir svjesno zaboravlja da je Vladi FBiH, u međuvremenu, izglasano nepovjerenje u Parlamentu FBiH, što je zaustavljeno zloupotrebom vitalnog nacionalnog interesa, u čemu je i Budimir dao svoj nesebičan doprinos blokirajući izbor sudija Ustavnog suda FBiH", istakao je Nikšić.

On je naveo da će današnjim potezom predsjednika FBiH politička kriza u FBiH će biti dodatno usložnjena i to,ne na štetu Živka Budimira, već svih građana FBiH koji njega i njegove pokrovitelje ni najmanje ne interesuju.

"Ovo je nastavak neodgovorne politike, politike stvaranja haosa i politike ‘što gore to bolje’ i ja ću se tome suprotstaviti na svaki mogući način. Neću dozvoliti da zbog ove bahatosti Budimira dođu u pitanje isplate penzija, invalidnina, poticaja, plaća i svih drugih davanja iz budžeta FBiH što je u stvari njegov krajnji cilj, a što može dogoditi ukoliko FBiH ne bude imala ministra finansija koji je, prema Zakonu o izvršenju budžeta, jedan od potpisnika svih transfera iz Budžeta FBiH.

Očito se čekalo da, ukoliko haos ne bude proizveden blokiranjem donošenja državnog budžeta i aranžmana sa MMF-om, otpočne provedba plana B i blokiranja finansijskih tokova u Federaciji BiH. Siguran sam kako će i ovaj, kao i svi slični pokušaji Budimira i njegovih istomišljenika, osujetiti oni koji, poput ministra Krajine, interes Federacije i njenih građana stavljaju iznad ličnog", navedeno je u saopćenju premijera FBiH Nermina Nikšića.