BiH
8

OHR ponovno saopćio da Budimir poništi ili izmijeni odluku o smjeni ministra finanasija

FENA
Sjedište OHR-a u Sarajevu
Sjedište OHR-a u Sarajevu
Ured visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini i dalje smatra da predsjednik Federacije BiH Živko Budimir treba da poništi ili izmijeni odluku od 3. januara 2014. tako da osigura da federalni ministar finansija nastavi vršiti funkciju sve dok ne bude imenovan njegov nasljednik ili dok sud ne odluči drugačije, saopćeno je danas iz OHR-a.

"Ministar finansija FBiH ima ključnu ulogu i njegovo odsustvo utiče na funkcioniranje svih institucija u Federaciji a i šire. Iako bi se mogli poduzeti koraci da se popune neke pravne praznine, takva procedura mogla bi potrajati i ne bi rezultirala sveobuhvatnim rješenjem koje bi osiguralo potpuno funkcionalnog kako ministra tako i Ministarstvo finansija.

Kako je naveo Međunarodni monetarni fond, provedba ekonomske politike dogovorene u okviru stand-by aranžmana također je suštinski uvjetovana postojanjem potpuno funkcionalnog ministra i Ministarstva finansija u Federaciji BiH", naglašava OHR.

Odluka predsjednika, ukoliko ne bude promijenjena, stoga će imati ozbiljne posljedice na funkcioniranje institucija Federacije BiH i na sposobnost Bosne i Hercegovine u cjelini da ispuni obaveze prema građanima i povjeriocima, navodi OHR.