BiH
14

Odgođena sjednica Centralnog popisnog biroa najavljena za sutra: Nema dogovora o spornim pitanjima

Piše: S. H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Sjednica Centralnog popisnog biroa koja je bila najavljena za sutra odgođena je do sljedeće sedmice, potvrdila je za Klix.ba Mirsada Adembegović, savjetnica za odnose sa javnošću Agencije za statistiku BiH.

Dosadašnje kašnjenje objave zvaničnih rezultata popisa, koji je održan 2013. godine rezultat je neusaglašavanja tri sporna pitanja i to spornih popisnica na kojima je upisano da su maloljetna djeca davala podatke za sebe, zatim za izbor i upotrebu probabilističke statističke metode za izvođenje rezidenta i za pitanje 40 popisnice P1.

Novi pokušaj dogovora Agencije za statistiku BiH, i entitetskih zavoda za statistiku o usaglašavanju spornih pitanja najavljen za sutra odgođen je, tako da je još uvijek neizvjesno da li će doći do objavljivanja rezultata popisa stanovništva u zakonski predviđenom roku.

"Statističke institucije iako su intenzivno radile još uvijek nisu postigle saglasnost o spornim pitanjima. I narednih dana nastavit će se aktivnosti na usaglašavanju unutar i između statističkih institucija uz konsultacije sa ekspertima Međunardne monitoring misije", istakla je Adembegović.

Zakonski rok za objavu zvaničnih rezultata popisa stanovništva je 1. juli 2016. godine, ali je usaglašavanje o spornim pitanjima neophodno postići što prije, kako bi svi podaci bili adekvatno obrađeni i prezentovani.

U slučaju nepostizanja dogovora rezultati popisa neće dobiti međunarodnu verifikaciju, a onda bi tek nastao pravi problem jer BiH prije svega ne bi mogla odgovoriti na upitnik koji očekuje od Evropske unije nakon predaje aplikacije za članstvo.

U međuvremenu je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu zbog neobjavljivanja rezultata popisa, a u narednim danima u svojstvu svjedoka u Tužilaštvu BiH bit će saslušani čelni ljudi statističkih agencija.

S obzirom da je popis koštao oko 50 miliona KM s pravom se postavlja pitanje odgovornosti ukoliko rezultati popisa postanu nevažeći.