BiH
8

Koliko nas je? Dogovorit ćemo se: Statističari danas ponovo o spornim pitanjima popisa

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Još jedna u nizu sjednica Centralnog popisnog biroa na kojoj će biti razmatrana sporna pitanja, zbog kojih rezultati popisa stanovništva još uvijek nisu objavljeni, bit će održana danas u Sarajevu.

Ključna tačka dnevnog reda je informacija i prezentacija analiza vezanih za rješavanje spornih pitanja u procesu određivanja rezidentnog stanovništva.

"Proteklih dana, stručni timovi iz sve tri statističke institucije radili su, uz konsultacije sa ekspertima Međunarodne monitoring misije, dubinske analize spornih pitanja sa ciljem da predložena rješenja budu u skladu sa međunarodnim standardima za popise i u skladu sa Zakonom o popisu", istakli su iz Agencije za statistiku BiH.

Kontaktirali smo i Federalni zavod za statistiku, ali na naš upit nisu željeli davati nikakve informacije o dinamici i eventualnim pomacima kada je u pitanju usaglašavanje spornih pitanja.

"U cilju zaštite procesa donošenja odluke od strane javnog organa tj. Agencije za statistiku BiH, trenutno nismo u mogućnosti dati odgovore na vaša pitanja", kratko su odgovorili iz Federalnog zavoda za statistiku.

Zbog novonastale situacije i pokretanaj istrage Tužilaštva BiH o popisu stanovništva nikakav komentar nisu nam mogli dati ni iz Zavoda za statistiku RS-a.

Pitanja koja smo im proslijedili glasila su da li je ostvaren pomak u pregovorima u posljednjih sedam dana i da li možemo biti optimistični da će rezultati ipak biti objavljeni u zakonski predviđenom roku.

Sudeći prema odgovoru Federalnog zavoda za statistiku na današnjem sastanku ili će biti postignut dogovor ili će se nadležne agencije dogovoriti o važnosti nastavka pregovaranja, čime je ispunjavanje zakonskih odredbi o popisu stanovništva sve više nerealna opcija.

Sjednica centralnog popisnog biroa koja je trebala biti održana prošle sedmice otkazana je s obzirom na to da su predstavnici statističkih agencija BiH i entiteta radili na usaglašavanju. Optimističan je bio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, kazavši da postoje pozitivne naznake da će rezultati biti objavljeni u zakonski predviđenom roku.

Ukoliko se i uspiju dogovoriti porazno je to što će odgovorni to tumačiti kao uspjeh i korak naprijed, a neće se zapitati koliku su štetu načinili dosadašnjim odugovlačenjem objavljivanja rezultata popisa, jer je evidentno da je veliki broj podataka zabilježenih na popisu 2013. danas nerealan i značajno promijenjen.

Podsjećamo, od samog početka sporna su tri pitanja, iako nas predstavnici statističkih agencija konstantno uvjeravaju da je napravljen određeni pomak. Sporne su popisnice na kojima je upisano da su maloljetna djeca davala podatke za sebe, zatim za izbor i upotrebu probabilističke statističke metode za izvođenje rezidenta i za pitanje 40 popisnice P1.

Konkretnije, problem je što Zavod za statistiku RS-a traži da se u rezultate popisa stanovništva uključi i pitanje 40, koje se odnosi na mjesto rada i mjesto školovanja izvan Bosne i Hercegovine, odnosno na to ko su rezidentni stanovnici BiH. Još jednostavnije, ako su popisani odgovorili da se školuju i rade izvan Bosne i Hercegovine, mogli bi biti isključeni iz ukupnog broja stanovnika.

U međuvremenu je i Tužilaštvo BiH otvorilo poseban predmet i pokrenulo istragu o utvrđivanju eventualne odgovornosti zbog dosadašnjeg neobjavljivanja rezultata popisa stanovništva. Krajnji zakonski rok za objavu rezultata je 01. juli 2016. godine, nakon čega rezultati neće biti međunarodno validni.

Popis stanovništva koštao je oko 50 miliona KM.