Sud u Londonu
0

Odbijen zahtjev Srbije, Ejup Ganić je slobodan čovjek

Sarajevo-x.com
Ejup Ganić (Foto: AP)
Ejup Ganić (Foto: AP)
Okružni sud u Londonu odbio je zahtjev Srbije za izručenje Ejupa Ganića zbog navodnih zločina u Dobrovoljačkoj ulici. Ejup Ganić se najvjerovatnije sutra vraća u Bosnu i Hercegovinu.

Emina Ganić je rekla da je sudija Suda u Westminsteru rekao da je srbijansko Tužilaštvo zlouptrijebilo britanski pravosudni sistem i da je pokrenuti proces politički motivisan.

"On je potpuno slobodan čovjek. Zahtjev je odbijen i doktor Ganić je na putu za Sarajevo", rekao je savjetnik Damir Arnaut, član pravnog tima Ganićeve odbrane.

Sudija Timothy Workman rekao je da postoji dokazi o zloupotrebi procesa i da bi suđenje moglo biti politički motivisano.

"Ove procedure su pokrenute i korištene u političke svrhe i to tako da predstavljaju zloupotrebu procesa u ovom sudu", rekao je sudija Workman.

Podsjećamo da je tokom procesa Sudu u Londonu dostavila dokument u kojem je prvi put zvanično priznala da je kao država učestvovala u ratu protiv BiH što se prema odredbama Ženevske konvencije može podvesti pod pojam agresije.

Ganić je uhapšen u Londonu 1. marta ove godine na osnovu potjernice Srbije, koja je zatražila njegovo izručenje kako bi mu u Beogradu bilo suđeno za ratni zločin.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije sumnjiči Ganića za učešće u napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine. Prema podacima iz istrage, u napadu je ubijeno 18 vojnika.

Protiveći se izručenju, Ganićeva odbrana na sudu je isticala da je zahtjev Srbije politički motivisan.

Ganić je desetak dana nakon hapšenja pušten iz pritvora uz kauciju od 300.000 funti, uz pomoć Sanele Jenkins i od tada je bio u kućnom pritvoru.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozdravio je odluku Suda u Londonu kojom je odbijen zahtjev Srbije za ekstradicijom bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića zbog navodnih zločina u Dobrovoljačkoj ulici.

Komšić ističe da je riječ o ispravnoj odluci Suda, naglašavajući da je velikosrpska politika ovim doživjela još jedan poraz, pogotovo što su svi navodi srbijanske strane odbačeni, a svi navodi odbrane prihvaćeni.

Sanela Diana Jenkins pozdravila je odluku Okružnog suda u Londonu kojom se Ejup Ganić oslobađa svih optužbi.

"Znamo da na kraju pravda uvijek pobjeđuje. Ovo je pobjeda svih Bosanaca i Hercegovaca i potvrda da je naša borba za dostojanstvo i slobodu bila opravdana", rekla je Sanela Jenkins.