BiH
0

Ganić na sarajevski aerodrom slijeće u 13.25 sati

Sarajevo-x.com
Ejup Ganić (Foto: AFP)
Ejup Ganić (Foto: AFP)
Ejup Ganić, bivši član Predsjedništva BiH, jutros je doputovao u Istanbul, odakle će se u popodnevnim satima uputiti prema Sarajevu. Dolazak Ganića na sarajevski aerodrom očekuje se u 13.25 sati, saopćeno je iz ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

U Sarajevo će se sa Ganićem također vratiti savjetnik za ustavno-pravna pitanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića, Damir Arnaut, koji je aktivno učestvovao u procesu pred londonskim sudom, te čije je svjedočenje ocijenjeno kao posebno relevantno u jučerašnjoj presudi tog suda.

Napominjemo, sud u Londonu jučer je odbio zahtjev Srbije za izručenje bivšeg člana Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića.

Kabinet predsjedavajućeg Silajdžića još jednom je pozdravio odluku suda da odbije srbijanski zahtjev za izručenje Ganića, te posebno potcrtao značaj dijelova te odluke koji su srbijanski zahtjev okarakterisali kao politički motivisan.

"Ova odluka će zasigurno obeshrabriti politički-motivisano srbijansko pravosuđe da progoni druge branitelje Bosne i Hercegovine, te također predstavlja značajno priznanje naporima ovog Kabineta u odbrani Ganića. Ta odluka, štaviše, predstavlja afirmaciju politike ovog Kabineta da se protiv neistina i trikova koji dolaze iz zvaničnog Beograda bori isključivo istinom i činjenicama, koje na kraju uvijek pobjeđuju", saopćeno je iz kabineta Silajdžića.

Ganić je uhapšen u Londonu 1. marta ove godine na osnovu potjernice Srbije, koja je zatražila njegovo izručenje kako bi mu se u Beogradu sudilo za ratni zločin. Desetak dana nakon hapšenja pušten je iz pritvora uz kauciju i od tada je bio u kućnom pritvoru.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije sumnjiči Ganića za učešće u napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, maja 1992. godine. Prema podacima iz istrage, u napadu je ubijeno 18 vojnika.

Sudija Timothy Workman rekao je da postoji dokazi o zloupotrebi procesa i da bi suđenje moglo biti politički motivisano.

"Ove procedure su pokrenute i korištene u političke svrhe i to tako da predstavljaju zloupotrebu procesa u ovom sudu", rekao je sudija Workman.

"Sud je donio odluku da je Srbija zloupotrijebala britanske zakone i pravosuđe i da je ovaj proces politički motiviran. Da je samo odluka o ekstradiciji, mogli bi se žaliti. Ali, kada sud jednoj zemlji kaže da je zloupotrijebila njene zakone i da je ovo politički motivisan proces koji ste vi preobukli u pravni, svaka žalba bi bila nastavak te zloupotrebe, kazala je Emina Ganić.

Bruno Vekarić, zamjenik tužioca Srbije za ratne zločine, izjavio je da će Tužilaštvo uložiti žalbu na odluku.

"Poštujemo svaku odluku engleskog suda, ali postoji pravo žalbe višem sudu i mi ćemo to pravo iskoristiti. Nastojat ćemo da dobijemo odgovore na pitanja koja muče porodice više od 60 žrtava", rekao je Vekarić srbijanskim medijima.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) već je ranije istraživao napad u Dobrovoljačkoj ulici, kao i Ganićevu ulogu u njemu, na temelju tvrdnji tužilaštva Republike Srpske. Slučaj je 2003. godine odbačen zbog nedostatka dokaza. Prema ocjeni Suda u Londonu, ranija istraga Haškog tribunala o događajima u Dobrovoljačkoj ulici bila je dovoljna.

Saslušanje o Ganićevom izručenju počelo je 5. jula ove godine, pred Westminster sudom u Londonu.

Tokom dvije sedmice Sud je saslušao veliki broj svjedoka obiju strana, uključujući i političare, aktiviste u oblasti ljudskih prava, te tužioce. Protiveći se izručenju, Ganićeva Odbrana na sudu je isticala da je zahtjev Srbije politički motivisan.

Srbija je Sudu u Londonu poslala otprilike 200 stranica dokumentacije i dvije videokasete, tvrdeći kako ta dokumentacija sadrži nove dokaze o Ganiću. Ganićeva odbrana je zatražila i da troškove suđenja snosi Velika Britanija, javio je BIRN -Justice Report.