Ejup Ganić
0

"Ovo je još jedna istina o Bosni"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britanski sud londonske općine Westminster odbacio je u utorak zahtjev Srbije za izručenje Ejupa Ganića, bivšeg člana Predsjedništva RBiH.

Obrazlažući presudu, poslije pet mjeseci od zadržavanja Ejupa Ganića u Britaniji na osnovu zahtjeva Srbije, britanski sudija okružnog suda Timothy Workman je rekao da je zahtjev bio "politički motivisan i da nema dovoljno dokaza" da Ganić bude izručen.

Tužilac Specijalnog suda u Beogradu za ratne zločine Vladimir Vukčević najavio je da će u roku od 14 dana podnijeti žalbu na ovu sudsku odluku.

U izjavi za jedan londonski lokalni radio po izlasku iz sudnice, Ejup Ganić je rekao da se pokazala "još jedna istina o Bosni".

"Ovo je još jedna istina o Bosni. Naravno, branili smo Bosnu i ponosni smo zbog onoga što smo čuli ovdje u sudijinim zaključnim ocjenama. To je sve što mogu da kažem. Pobjedili smo i ovo će imati veliku ulogu u budućem učvršćivanju međunarodnog položaja Bosne i razvoja odnosa s našim susjedima", rekao je Ejup Ganić, prenosi BBC.

Ganić je uhapšen u Londonu 1. marta ove godine na osnovu potjernice Srbije, koja je zatražila njegovo izručenje kako bi mu u Beogradu bilo suđeno za ratni zločin.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije sumnjiči Ganića za učešće u napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu maju 1992. godine. Prema podacima iz istrage, u napadu je ubijeno 18 vojnika.

Protiveći se izručenju, Ganićeva Odbrana na sudu je isticala da je zahtjev Srbije politički motivisan.

Ganić je desetak dana nakon hapšenja pušten iz pritvora uz kauciju i od tada je bio u kućnom pritvoru.