Danas presuda o izručenju
0

Ganić: "Nadam se da će odluka biti pozitivna i da ću završiti s ovim procesom"

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Ekstradicijski sud u Londonu danas će donijeti odluku o zahtjevu Srbije za izručenje Ejupa Ganića, bivšeg člana Predsjedništva BiH.

"Nadam se da će odluka biti pozitivna, u moju korist, i da ću jednostavno završiti s ovim procesom. Ispitivan sam pred dva suda koja su me oslobodila – na Haškom sudu i Sudu BiH koji vode strani suci", istakao je Ganić nedavno.

Odbrana Ejupa Ganića, kojeg Srbija tereti za navodni ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine, sigurna je da će danas imati razlog da se raduje i da će presuda biti donesena u njihovu korist.

Emina Ganić, kćerka člana ratnog Predsjedništva BiH, još ranije je isticala kako Srbija nije predstavila niti jedan dokaz na osnovu kojeg bi londonski sud donio odluku u korist Srbije.

Ipak, ukoliko se desi da sud u Westminsteru donese odluku u korist Srbije, Ganićeva odbrana imat će priliku da se žali i uputi žalbu višem sudu, a ukoliko viši sud donese istu odluku, onda bi žalba bila upućena Home Officeu.

Ganićeva kći Emina, koja je sve vrijeme u sudnici sjedila pored njega i redovno advokatima davala sugestije napisane na malim papirima, ni trenutka ne sumnja da će odluka biti u korist njenog oca. Ali, kaže, ne može da ne žali zbog atmosfere koja je nastala oko cijelog slučaja.

"Kakvo pogoršanje je u odnosima naših zemalja taj proces donio i probudio u nama neke najniže kvalifikacije! Čitala sam izvještaje u štampi kakve nisam vidjela od 1992. i 1993. godine. Poražavajuće je da jedna zemlja može tako zloupotrijebiti vlastiti imidž, na jedan tako čudan i bizaran način, i to u svrhu dobivanja jedne osobe koja je možda u trenucima rata predstavljala jedan od najrazumnijih glasova. Štaviše, moj otac je osoba koju je, što je ironično, najčešće kritizirala vlastita stranka, da je s previše afiniteta prema srpskom narodu", kazala je Emina Ganić.

Napominjemo, u britanskom sudu se vodi i paralelni proces na zahtjev odbrane Ejupa Ganića, kojim se osporava nadležnost suda u Londonu u postupku njegovog izručenja Srbiji.

Englesko Tužilaštvo na pitanje Suda je priznalo da postoji osnov sumnje da se radi o iskorištavanju engleskih sudova za političke procese Republike Srbije.

Odluka o zahtjevu Srbije za Ganićevim izručenjem bit će donesena danas u 14.00 sati po lokalnom vremenu.