Damir Arnaut iz Londona
0

"Tužilaštvo priznalo da postoji sumnja u političku motivisanost procesa"

Sarajevo-x.com
Ejup Ganić (Foto: AP)
Ejup Ganić (Foto: AP)
Pred britanskim sudom u Westminsteru je u toku ročište na zahtjev odbrane bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića kojim se osporava nadležnost suda u Londonu u postupku njegovog izručenja Srbiji.

Prema riječima Damira Arnauta, člana Ganićevog pravnog tima, odbrana je iznosila svoj podnesak, nakon čega će britansko Tužilaštvo iznijeti svoje izlaganje.

Na početku suđenja englesko Tužilaštvo na pitanje Suda je priznalo da postoji osnov sumnje da se radi o iskorištavanju engleskih sudova za političke procese Republike Srbije.

Arnaut nije mogao pretpostaviti šta će se dešavati u drugom dijelu suđenja. Sigurno je samo da će drugi dio biti okončan prije večeri.

On je rekao da je moguće da se Sud proglasi nenadležnim, kao i da je moguće da Sud odbaci ovo kao politički motivisan proces zbog iskorištovanja sudstva.

"U slučaju takve odluke Suda, proces bi bio okončan na proceduralnim pitanjima, tako da ne bi ulazili u meritum", rekao je Arnaut za Sarajevo-x.com.

Podsjećamo da je Ganić uhapšen 1. marta na aerodromu u Londonu, a po zahtjevu Republike Srbije zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad pripadnicima JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici .

Ukoliko se uđe u meritum, glavno ročište bit će održano 5. jula.