Sud BiH
0

Očitovanje o sporazumu o priznanju krivice Miroslava Anića 25. maja

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Nakon što su vještaci medicinske struke ocijenili da je Miroslav Anić u vrijeme potpisivanja sporazuma o priznanju krivice bio “potpuno priseban”, Sud BiH će odluku o tome da li će prihvatiti sporazum donijeti u srijedu, 25. maja ove godine, javio je BIRN. Vještak neuropsihijatar Omer Čemalović i vještakinja psiholog Mirjana Musić pred Sudom BiH su kazali da Miroslav Anić boluje od “teškog poremećaja antisocijalne strukture ličnosti”, ali da je trenutno “potpuno priseban i svjestan”, te da je u stanju pratiti tok suđenja.

"Može se utvrditi da je u vrijeme počinjenja djela Miroslav Anić koristio veliku količinu psihoaktivnih supstanci, te da je bio izložen jakoj propagandi i stoga je njegova sposobnost shvatanja djela bila smanjena, ali ne bitno", kazao je Čemalović. On je dodao da Anić trenutno potpuno shvata situaciju u kojoj se nalazi.

Miroslav Anić zvani Firga potpisao je s Tužilaštvom BiH, u martu ove godine, sporazum o priznanju krivice kojim je prihvatio odgovornost za zločine nad civilima u općinama Vareš i Kiseljak počinjene tokom 1993. godine.

Sporazum predviđa da se Aniću, bivšem pripadniku Jedinice za posebne namjene "Maturice" Hrvatskog vijeća obrane (HVO), izrekne kazna u trajanju od 15 godina zatvora za učešće u ubistvima oko 30 civila u selima Grahovica i Han-Ploča u junu 1993., kao i učešće u napadu na selo Stupni Do u oktobru 1993. godine kad je ubijeno 38 civila.

Anić se predao Tužilaštvu BiH u novembru prošle godine, otkad se nalazi u pritvoru.

Nakon iznošenja nalaza vještaka, Sudu su se obratili Tužilaštvo i odbrana, kao i sam Anić, tražeći da se sporazum prihvati.

Anićev advokat Duško Tomić rekao je da je njegov branjenik “hrabar čovjek”, te da će ovo priznanje krivice doprinijeti “pomirenju među narodima općina Vareš i Kiseljak”.

"Ovaj čovjek nije pitao koliko će godina dobiti za zločin. Samo je rekao ‘koliko vi kažete’. Tužilaštvo je to prepoznalo i rekli su da sporazum predvidi kaznu od 12 do 15 godina zatvora, ali je moj klijent rekao da želi 15 godina i to treba poštovati”, dodao je Tomić.

Tužiteljica Tužilaštva BiH Slavica Terzić kazala je da će Anićevo priznanje biti “put ka istini” i dodala da je on izrazio iskreno kajanje.

"Časni sude, prije svega želim da se javno izvinem žrtvama i izrazim željenje i kajanje što sam učestvovao u ovome... Žao mi je svih ljudi koji su stradali od moje ruke, kajem se, kajat ću se cijeli život", rekao je Anić.

Sud BiH će odluku o sporazumu donijeti u srijedu, 25. maja ove godine.