BiH
0

Tužilaštvo BiH zatražilo produženje pritvora Miroslavu Aniću

FENA
Tužilaštvo BiH zatražilo je danas produženje pritvora Miroslavu Aniću, optuženom za zločine na području Kiseljaka i Vareša.

Tužilaštvo je produženje pritvora zatražilo zbog mogućnosti bjekstva i uticaja na svjedoke, kao i zbog eventualnog uznemirenja javnosti zbog boravka optuženog na slobodi, javlja BIRN.

Odbrana se nije protivila produženju pritvora.

Sud BiH potvrdio je u srijedu, 13. aprila optužnicu koja Anića tereti da je, kao pripadnik Jedinice za specijalne namjene "Maturice" Hrvatskog vijeća obrane (HVO), 1993. godine učestvovao u napadima na sela Grahovci, Han-Ploča, Stupni Do, te naselje Luke, i u ubistvima civila bošnjačke nacionalnosti.

Početkom aprila ove godine, Anić je s Tužilaštvom BiH postigao sporazum o priznanju krivice kojim je predviđeno da mu bude izrečena kazna od 15 godina zatvora.

Sud BiH će naknadno razmotriti ovaj sporazum, kao i zahtjev o produženju pritvora.

Sporazum o priznanju krivice nedavno je s Tužilaštvom BiH postigao i Zdravko Mihaljević, takođe nekadašnji pripadnik "Maturica".

On je priznao učešće u ubistvima civila u naselju Tulica kod Kiseljaka, a predloženo je da mu bude izrečena kazna zatvora u rasponu od pet do šest godina.

Mihaljević je u aprilu 2008. godine nepravosnažno oslobođen svih optužbi, ali je Apelaciono vijeće presudu ukinulo, te odredilo ponovno održavanje pretresa.