{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Aniću 15 godina zatvora za zločine u Kiseljaku i Varešu

S
31.5.2011. u 13:51
0
1
Aniću 15 godina zatvora za zločine u Kiseljaku i Varešu
0
Aniću 15 godina zatvora za zločine u Kiseljaku i Varešu
Sud BiH
Sud BiH osudio je Miroslava Anića na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Kiseljaka i Vareša.
Anić je proglašen krivim zbog učešća u ubistvima, mučenjima, uništavanju imovine i pljačkanju civila bošnjačke nacionalnosti u selima Grahovci, Han-Ploča, Stupni Do, te vikend-naselju Luke, gdje je 1993. godine ubijeno blizu 70 ljudi.

Presuda Aniću, bivšem pripadniku Jedinice za specijalne namjene "Maturice" Hrvatskog vijeća obrane (HVO), izrečena je nakon što je prihvaćen sporazum o priznanju krivice koji je optuženi postigao sa Tužilaštvom BiH, a kojim je bila predložena kazna zatvora od 15 godina.

"Kada je u pitanju sankcija, Sud je imao u vidu da se optuženi sam prijavio, i iako se jedno vrijeme krio u Hrvatskoj, dao je doprinos u otkrivanju istine. Dao je i iskaz u drugim predmetima", obrazložio je sudija Davorin Jukić.

Jukić je napomenuo da je u obzir uzeto da je u Haagu za ove zločine osuđen Ivica Rajić, na 12 godina, a u BiH Dominik Ilijašević "Como", na 14 godina.

Rajić je bio komandant Druge operativne grupe HVO-a u Kiseljaku i komandovao je napadom na Stupni Do (opština Vareš) u oktobru 1993. godine.

"S ciljem osvajanja i uništavanja sela Stupni Do, Anić i drugi pripadnici jedinica ‘Maturice’ i ‘Apostoli’ su postrojeni, a Rajić je naredio da sve treba uništiti. Jednu grupu ‘Maturica’ predvodio je Dominik Ilijašević", navedeno je u presudi Aniću.

Prema presudi, u ovom napadu je ubijeno 38 civila, koji su ubačeni u kuće, opljačkani, a potom zapaljeni, a zapaljene su i sve ostale kuće u selu i džamija.

Anić je, prema presudi, učestvovao i u napadima i ubistvima u selima Grahovci i Han-Ploča, te vikend-naselju Luke (opština Kiseljak) u junu 1993. godine, kada je ubijeno 30-ak civila.

U izrečenu kaznu Aniću će biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru, od 1. novembra 2010. godine.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba, osim u pogledu visine sankcije, a oštećeni su upućeni na parnicu, saopšteno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: