{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Miroslav Anić priznao krivicu za zločine u Kiseljaku i Varešu

F
8.4.2011. u 16:21
0
1
Miroslav Anić priznao krivicu za zločine u Kiseljaku i Varešu
0
Miroslav Anić priznao krivicu za zločine u Kiseljaku i Varešu
Miroslav Anić zvani Firga priznao je krivicu za ubistva civila Bošnjaka na području Vareša i Kiseljaka. Sporazumom o priznanju krivice koji je optuženi postigao s Tužilaštvom BiH predloženo je da Aniću bude izrečena kazna zatvora od 15 godina.
"Priznao je da je 1993. kao pripadnik Jedinice za posebne namjene ‘Maturice’ Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Kiseljaku učestvovao u pješadijskom napadu na selo Grahovce u općini Kiseljak i ubistvu civila Bošnjaka u mjestu Han-Ploča te u ubistvima civila u selu Stupni Do", navedeno je u saopćenju Tužilaštva BiH.

Anić se sporazumom obavezao da će otkriti sve što mu je poznato u vezi s događajima na području Kiseljaka i Kreševa od 1992. do 1995., a prije izricanja izrazit će kajanje za učešće u ubistvima. Sporazum o priznanju krivice u narednom periodu razmotrit će Sud BiH.

Anić koji je bio nastanjen u Hrvatskoj predao se Tužilaštvu BiH 1. novembra 2010.

Sporazum o priznanju krivice nedavno je s Tužilaštvom BiH postigao i Zdravko Mihaljević takođe nekadašnji pripadnik “Maturica”. Priznao je učešće u ubistvima civila u naselju Tulica kod Kiseljaka, a predloženo je da mu bude izrečena kazna zatvora u od pet do šest godina.

Mihaljević je u aprilu 2008. nepravosnažno oslobođen svih optužbi, ali je Apelaciono vijeće presudu ukinulo te odredilo ponovno održavanje pretresa, prenosi BIRN.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: