{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Miroslav Anić priznao krivicu za zločine u Kiseljaku i Varešu

F
8.4.2011. u 16:21
0
1
Miroslav Anić priznao krivicu za zločine u Kiseljaku i Varešu
0
Miroslav Anić priznao krivicu za zločine u Kiseljaku i Varešu
Miroslav Anić zvani Firga priznao je krivicu za ubistva civila Bošnjaka na području Vareša i Kiseljaka. Sporazumom o priznanju krivice koji je optuženi postigao s Tužilaštvom BiH predloženo je da Aniću bude izrečena kazna zatvora od 15 godina.
"Priznao je da je 1993. kao pripadnik Jedinice za posebne namjene ‘Maturice’ Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Kiseljaku učestvovao u pješadijskom napadu na selo Grahovce u općini Kiseljak i ubistvu civila Bošnjaka u mjestu Han-Ploča te u ubistvima civila u selu Stupni Do", navedeno je u saopćenju Tužilaštva BiH.

Anić se sporazumom obavezao da će otkriti sve što mu je poznato u vezi s događajima na području Kiseljaka i Kreševa od 1992. do 1995., a prije izricanja izrazit će kajanje za učešće u ubistvima. Sporazum o priznanju krivice u narednom periodu razmotrit će Sud BiH.

Anić koji je bio nastanjen u Hrvatskoj predao se Tužilaštvu BiH 1. novembra 2010.

Sporazum o priznanju krivice nedavno je s Tužilaštvom BiH postigao i Zdravko Mihaljević takođe nekadašnji pripadnik “Maturica”. Priznao je učešće u ubistvima civila u naselju Tulica kod Kiseljaka, a predloženo je da mu bude izrečena kazna zatvora u od pet do šest godina.

Mihaljević je u aprilu 2008. nepravosnažno oslobođen svih optužbi, ali je Apelaciono vijeće presudu ukinulo te odredilo ponovno održavanje pretresa, prenosi BIRN.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: