BiH
0

Obilježena godišnjica stradanja Sarajlija: Poginuli čekajući da prođu kroz Tunel spasa

Piše: M. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Danas se navršilo 18 godina otkako je devet Sarajlija poginulo, a 12 ranjeno na ulazu u objekat DB Butmir (Tunel spasa), od eksplozije granata ispaljenih s agresorskih položaja iz Lukavice.

Delegacija Kantona Sarajevo, Općine Ilidža, predstavnici Unije civilnih žrtava rata te porodice i prijatelji poginulih osoba položili su danas cvijeće na mjesto pogibije i odali počast.

Među prisutnima je bio i Edis Kolar, koji je bio svjedok ovog kobnog događaja. Imao je 20 godina.

"Igrom slučaja sam bio tu. Čuo sam granatu kada je ispaljena, ali sam stao desetak metara dalje i imao sam više sreće od ostalih koji su nažalost poginuli. Bilo je tu i civila i vojnika koji su se zadesili na ulazu. Svake godine dođemo da se prisjetimo žrtava", rekao je Kolar.

"Mjesto gdje će nekom biti oduzet život ne biramo mi, to je određeno, a određenje govori da su ti životi utemeljenje naše države i temelji opstanka na ovim prostorima. I zato, ne da ćemo se truditi, nego moramo raditi na tome da ne umanjimo ni za gram važnost njihovih žrtava, da ne umanjimo ni za gram svo dobro i patriotizam koji je u tom vremenu svako pojedinačno, a najviše majke, davao za odbranu BiH. I zato se ovi skupovi ne bi trebali smanjivati, već povećavati, a naš zadatak je da ceremonijale i protokole u ovim skupovima usavršimo tako da svaki ovaj skup bude za nas žive poučan, jer ovo mi radimo u spomen mrtvima i poginulima, a za korist živih", rekao je načelnik Općine Ilidža Senaid Memić.

Tunel Dobrinja-Butmir, popularno nazvan Tunel spasa, bio je jedina poveznica opkoljenog Sarajeva s vanjskim svijetom. Stanovnici Butmira su svojim životima branili naselje kako bi tunel opstao, a samim tim i život u Sarajevu. Ovi građani nevino su stradali u pokušaju da sebi osiguraju neophodnu hranu i lijekove kojih je u Sarajevu bilo minimalno.

"Bitno je da se svake godine susrećemo i obilježavamo ove događaje, jer je to na nama živima da se ovakve stvari više nikada ne ponove", rekao je Zlatko Petrović, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

"Drago mi je da je danas veći broj ljudi došao na obilježavanje godišnjice ubistva civila na mjestu gdje su civili tražili spas u Sarajevu. Drago mi je da je u miru ovaj tunel postao tunel sjećanja i trebamo se boriti svim silama da se ovo sjećanje produži, da bude malo veći broj građana Sarajeva na ovim mjestima stradanja, pogotovo bi trebalo voditi računa da to budu srednjoškolci i osnovci", rekla je Senida Karović, predsjednica Unije civilnih žrtava rata KS.

Tog kobnog 7. maja 1995. godine poginuli su: Aziz Fejzić, Zdravko Klačar, Bećir Kovačević, Fahrudin Kurtović, Mensur Smajić, Semir Smajić, Rasema Subašić, Vahid Šalaka i Staka Šarenac.

Na ulazu u objekat DB Butmir postavljena je spomen-ploča kao simbol podsjećanja na nevino stradale sugrađane.