Traju spasilačke akcije
34

U Indiji je 40 radnika zarobljeno već pet dana nakon što se srušio tunel

L. S.
Foto: Ilustracija (Foto: EPA-EFE)
Foto: Ilustracija (Foto: EPA-EFE)
Zbog klizišta koje je izazvalo rušenje tunela u Uttarakhandu, u Indiji, već pet dana je 40 radnika zarobljeno u tunelu.

Nesreća se dogodila u nedjelju u himalajskoj državi Uttarakhand kada se dio tunela Silkyara srušio dok su radnici bili unutra. Gomile krhotina prekinule su dovod kiseonika radnicima.

Zvaničnici su saopštili da su radnici zarobljeni oko 200 metara u tunelu i da su bezbjedni. Spasioci su snabdjevali muškarce hranom, vodom i kiseonikom kroz cijevi, a komunikaciju održavaju putem voki-tokija. Međutim, neki izvještaji kažu da je nekoliko njih imalo glavobolje, anksioznost i mučninu. Nadležni su to demantovali i rekli da radnici nisu povrijeđeni.

Deepak Patil, koji je zadužen za rad na pomoći i spašavanju, rekao je za BBC da se u tunel pumpa dovoljno kiseonika, tako da neće biti nikakvih problema u pogledu disanja.

Međutim, savezni ministar VK Singh je u rekao novinarima da bi spasilačke operacije mogle da potraju još dva ili tri dana.

Očekuje se pozitivan razvoj događaja jer je iz Delhija jučer dovezena specijalistička bušilica kojom će da se izbuši prolaz tako da se može ubaciti cijev kroz koju radnici mogu ispuzati. Teška bušilica je dovezena vojnim avionima u tri dijela i sastavljena je na mjestu nesreće.