BiH
302

Obilježen Dan odbrane Tuzle: Grehota je da se ljaga na grad taloži već 24 godine

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U povodu obilježavanja 15. maja, značajnog datuma iz historije Tuzle, predstavnici Gradske uprave Tuzla, vlada Tuzlanskog kantona i Federacije Bosne i Hercegovine, boračkih, stranačkih i nevladinih organizacija, položili su cvijeće i odali počast vojnim i civilnim žrtvama.

Tom prilikom položeni su vijenci na spomeniku u ulici Armije BiH, u čast na poginule i teško ranjene koji su dali svoje živote u odbrani Tuzle 15. maja 1992. godine.

Podsjetimo, prije tačno 24 godine, 15. maja 1992. godine, legitimne policijske snage odbranile su Tuzlu od napada paravojske takozvane Srpske Republike i novoosnovane Vojske Jugoslavije.

Tog dana pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla uspjeli su odbraniti grad od neprijatelja, a 15. maj je postao jedan od najznačajnijih datuma u historiji Tuzle.

Povlačeći se iz kasarne Husinska buna, pripadnici paravojske takozvane Srpske Republike, osnovane 12. maja 1992. godine u Banjoj Luci, koja je stavljena pod komandu Ratka Mladića, skupa sa pripadnicima u to vrijeme novoosnovane Vojske Jugoslavije, na današnji dan prije tačno 24 godine, izvršili su napad na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) BiH – Stanice javne bezbjednosti Tuzla, a koji su obezbjeđivali izlazak kolone iz grada.

Prilikom izlaska vojne kolone iz grada sa vojnim naoružanjem na Brčanskoj Malti vojnici su pucali, a policajci dobili naređenje da na vatru odgovore vatrom.

U bitki na Brčanskoj Malti, prema podacima Fondacije Istina, pravda, pomirenje, poginula su tri pripadnika Stanice javne bezbjednosti Tuzla i 33 vojnika iz kolone.

Ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić kaže da 15. maj ove godine doživljava mnogo lakše, nego što je to bio slučaj sa prethodnim.

Razlog tome navodi presudu Apelacionog suda u Beogradu, kojom je bivši pripadnik tuzlanske policije Ilija Jurišić oslobođen optužbi za izdavanje naredbe o napadu na kolonu vojnih vozila u naselju Brčanska Malta 15. maja 1992. godine.

"Ovom presudom nije stavljena tačka. Tužilaštvo BiH mora završiti ovaj proces u dva pravca. Prvi je definitivno da kaže da li ima optužnica za one koji su preostali iz optužnice iz Beograda, a to su Meša Bajrić i Selim Bešlagić. Drugo je da oni moraju naći ko je kriv za ovo što se desilo u Tuzli, a to se odnosi na tužbu koja je podignuta protiv Mileta Dubajića kao glavnog organizatora, ja bih rekao, jedne kolone koja je haotično izlazila iz grada. Kada se dokaže i pokaže ta činjenica mislim da možemo krenuti u pomirenje", istakao je Bešlagić.

Bivši načelnik stanice Javne bezbjednosti Tuzla Meša Bajrić smatra da se moraju napraviti svi neophodni koraci kako bi se svi susreli sa prošlošću.

"Ovdje se ljudi nisu dijelili na etničkom principu, bili su u jednom stroju i branili su pravo na život. To je nešto što je rijetkost u BiH. Grehota je to što se ljaga na Tuzlu već 24 godine taloži. Javnost mora da predoči Beogradu, ali i svim ostalim centrima moći, da u Tuzli nema odgovornosti za 15. maj 1992. godine. Dvije istine se ne mogu više održati. Krajnje je vrijeme da se laž skine i da dolazi do pomirenja između građana zbog svjetlije budućnosti", dodaje Bajrić.

Aktuelni gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, osvrnuvši se na 15. maj 1992. godine, kazao je da je tom prilikom izvršen napad samo na pripanike MUP-a BiH - Stanice javne bezbjednosti Tuzla.

"Pripadnici MUP-a BiH - Stanice javne bezbjednosti Tuzla su bili iznenađeni napadom te su postupili po nužnoj odbrani i na vatru uzvratili vatrom. Ovo je faktički i pravno Dan odbrane Tuzle", podsjetio je Imamović, dodavši da je dobro da borba za istinu i dalje traje.

Obilježavanju Dana odbrane Tuzle prisustvovao je i Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, koji je tom prilikom istakao da se svake godine u mjesecu maju prisjećamo bitaka za odbranu gradova i svih građana BiH.

"Jedna od najznačajnijih bitki u mjesecu maju za odbranu cijele regije sjeveroistične Bosne je i ova na Brčanskoj Malti, gdje su patriote grada Tuzle, slabo naoružane, odlučno stale u odbranu ovog grada. U martu i aprilu 1992. godine smo imali pred sobom sve ono što se dešavalo u Bijeljini, Zvorniku, Bratuncu, Vlasenici, Srebrenici i ostalim gradovima, u koje su agresorski vojnici ušli te počinili najveće zločine koji su se mogli dogoditi", napomenuo je Bukvarević.