BiH
232

Obilježavanje Nove hidžretske godine: Budimo dobri i pozivajmo na dobro

Anadolija
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, u organizaciji Islamske zajednice u BiH (IZ BiH) centralnom svečanosti obilježena je Nova hidžretska 1437. godina nakon podne-namaza.

Pored unutrašnjosti, vjernici su ispunili i harem džamije u centru Sarajeva kako bi prisustvovali izvedbama hora Gazi Husrev-begove medrese.

Vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u obraćanju vjernicima istakao je kako su muslimani, kroz svoje postojanje, na putu traganja za slobodom od koje ne smiju odustati.

"Hvala Allahu dž. š. da u ovome danu u slobodi nade vjere dočekujemo prvi dan mjeseca muharrema. Od hidžre poslanika do danas, muslimani na putu traganja za vlastitom slobodom, nikada nisu odustali od te borbe. Nekada je to uspješno, nekada manje uspješno. Kao što je Allah dž. š. objavio, kazao nam je da se ne plašimo, da ne tugjemo, jer je uz nas. Svima vama još jednom i svim muslimanima u BiH i Bošnjacima širom svijeta želim da čestitam Novu hidžretsku godinu. Da budemo od onih koji će činiti dobro i pozivati na dobro", kazao je Kavazović.

Hidžretska nova godina nastupila je jučer zalaskom sunca kada je nastupio i prvi dan mjeseca muharrema. Hidžra u muslimanskom svijetu predstavlja iseljenje poslanika Muhammeda a.s. i njegovih sljedbenika iz Mekke u Medinu 622. godine. Taj dan uzima se kao polazna tačna računanja vremena muslimanskog kalendara, a ovaj historijski događaj muslimani su ujedno uzeli za početak svoje ere.

Budući da je hidžra poslanika a.s. jedan od najvažnijih događaja u historiji islama te ukupnoj povijesti muslimana, vjernici ga obilježavaju mevludom i edukativnim predavanjima o historijsko-političkom značaju hidžre.

Podsjećajući na značaj hidžre, profesor Mustafa efendija Spahić tokom predavanja vjernicima kazao je kako prije hidžre nigdje na svijetu nije bilo institucionalno organizovanih muslimana.

"Poslanik a.s. je pune tri godine vršio pripreme za najznačajniji operativno-organizacioni korak u povijesti muslimana, za hidžru sa medinskim muslimanima. Izvršio je njihovo prihvatanje islama i pomirenje među njima. Uhvatimo se Allahovog dž. š. užeta i njegovog puta se držimo. Za onu vezu koja se ne može prekinuti u vremeni i prostoru. Dakle, prva pretpostavka hidžre je jedinstvo, držimo se zajedno", poručio je Spahić.

Govoreći o povijesnom muslimanskom poduhvatu, Spahić je kazao kako se poslanik a.s. na hidžru odlučio u prisustvu svog vjernog prijatelja koji mu je neizmjerno vjerovao Ebu Bekra.

"Zato nam hidžra pokazuje da, kada vršimo najbolje i najznačajnije za islam, muslimane i ummet, poslove, trebamo birati najbolje saradnike", poručio je Spahić.

Istakao je kako su i danas muslimani svijeta suočeni sa hidžrom. S tim u vezi, rekao je kako će svaki vjernik koji hidržu izvrši u ime Boga, biti nagrađen.

"Ko u svom srcu i na svojoj duši odluči se u ime Allah dž. š. u slobodi bez prisile i interesa da učini hidžru, vjerujući u Boga i slijedeći poslanika a.s., njemu će Allah dž. š. na dunjaluku dati dvoje: slobodu, prostor vjere i daće mu prostor da može opstati i živjeti. Daće mu uslove za život. Ko se odluči otići iz svoje kuće u ime Allaha dž. š., a na tom putu umre, njega će Allah dž. š. nagraditi obilnom nagradom. Sva se djela naša ocjenjuju prema našem unutrašnjem motivu", kazao je Spahić.