vijesti
5

U Gazi Husrev-begovoj džamiji svečanost povodom Nove hidžretske 1437. godine

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Centralna svečanost povodom obilježavanja Nove hidžretske 1437.godine, upriličena je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Prigodno predavanje održao je vaiz prof. Mustafa ef. Spahić, čestitke svim prisutnima uputio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, dovu je proučio muftija sarajevski prof. Enes ef. Ljevaković, a domaćin je bio hfz. Mensir ef. Malkić.

Spahić je podsjetio na značaj prve hidžre, iseljenja, koju je sa svojim prijateljima i saborcima učinio poslanik Muhammed a.s. , a to je bilo 8. rebiu-l-evvela, u ponedjeljak, 20. septembra 622. godine miladskog kalendara i od tog događaja počinje računanje vremena muslimanskog kalendara.

Spahić je kazao da je prva pretpostavka hidžre jedinstvo, saradnja, povjerenje, te da hidžra Muhammeda a.s. ukazuje na to da treba birati najsigurnijeg saradnika, najkompetentniju osobu koja ima kvalitet, kapacitet, znanje, kao što je Muhammed a.s. za svog saputnika prilikom hidžre odabrao svog prijatelja Ebu Bekra r.a.

"Muhadžir je onaj koji dok je živ bježi od zla", zaključio je Spahić i pozvao muslimane da primijene poruke i pouke prve hidžre, da budu jedinstveni, da se međusobno pomažu, da budu suosjećajni, odgovorni, pozvao je na univerzalne etičke vrijednosti, a jedna od njih je da dok je čovjek živ poziva dobro a zabranjuje zlo.

Organizatori svečanosti su bili Islamska zajednica u BiH, Gazi Husrev-begov vakuf i Gazi Husrev-begova medresa čiji su učenici izveli program učenjem određenih sura iz Kur'ana, ilahija i kasida, mevluda.