Tužna bh. realnost
0

Novinar provocirao umjetnike zbog Dana državnosti

Piše: Tatjana Sekulić
Foto: Infobrcko.com
Foto: Infobrcko.com
"Sarajevska pozorišna tragedija" je priča o suočavanju s predrasudama u međunacionalnim odnosima postratne Bosne i Hercegovine. Upravo o toj predstavi se trebalo govoriti na javnoj debati u Brčkom povodom Susreta pozorišta, međutim nekolicina "novinara" i "kulturnjaka" "upalila" se na pominjanje Dana državnosti BiH, pa su glumci, ali i sam režiser Gorčin Stojanović, napustili Okrugli stol.

U Brčkom je jučer prikazana predstava "Sarajevska pozorišna tragedija", nakon čega je trebao biti održan Okrugli stol, kako bi se raspravljalo o predstavi. Međutim, zbog provokacija "novinara" i "kulturnjaka" "sa šanka", prostoriju su napustili glumac Ermin Sijamija i režiser Gorčin Stojanović.

"Dan državnosti kako-kome"

Naime, na početku debate voditelj Okruglog stola, novinar Dževdet Tuzlić, prisutnima je čestitao Dan državnosti BiH i istakao kako njemu niko nije čestitao dan prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a.

Međutim, upravo ta njegova primjedba uskomešala je pojedine "novinare" i "kulturnjake" koji su sjedili za šankom i "tobože željeli učestvovati u raspravi". Kada je Sijamija dobio riječ i čestitao Dan državnosti, "društvo za šankom", ili da budemo precizni brčanski novinar Neđo Đurović, prokomentarisao je: "kako-kome".

"Napolju pada snijeg"

Nije Đurović želio uzeti učešće u debati i u duhu predstave glasno reći ono što misli, pa je, kada su ga prozvali i dali mu riječ, kazao: "Napolju pada snijeg"...

Sijamija je ustao i otišao, a za njim je otišao i Gorčin Stojanović da "vidi prvi snijeg ove zime".

"Tri puta je pokušavao Tuzlić započeti debatu. No, (ne)zainteresovani koji su sjedili za šankom u istoj prostoriji su bili nemirni. Mogli smo razgovarati o tome zašto neko prihvata, a neko ne prihvata 25. novembar kao Dan državnosti, međutim atmosfera je bila neintelektualna. Izjava "pada snijeg" je bila nepristojna i nisam htio dozvoliti da se neko tako ophodi prema nečemu u što sam uložio trud i energiju. Otišao sam da vidim taj prvi snijeg", kazao je Stojanović za Sarajevo-x.com.

(Ne)kultura i dobacivanje

Nakon Sijamije i Stojanovića, debatu je napustio i ansambl NP Sarajevo, a okrugli stol je nastavljen.

Sarajevski glumac Ermin Sijamija također je istakao da je atmosfera bila na veoma primitivnom nivou.

Kako je kazao, nekoliko osoba, među kojima i novinar Đurović su dobacivali, ali kada su dobili riječ, nisu htjeli argumentovano raspravljati.

"Đurović je dobio riječ, a umjesto toga je kazao da pada prvi snijeg. Ja kao glumac i kao umjetnik ne mogu razgovarati na takav način", kazao je Sijamija za Sarajevo-x.com objasnivši zbog čega je napustio Okrugli stol.

"Sarajevska pozorišna tragedija" govori o ljudima koji su, ili misle da su, preživjeli strahote rata u BiH, te 15 godina nakon završetka krvavih sukoba još pokušavaju da shvate šta im se, zašto i kako dogodilo, te ko je prvi započeo. Priča je to o suočavanju s predrasudama u međunacionalnim odnosima postratne BiH.

"Dobaci da svako zna šta misliš"

Sama tematika otvara mogućnosti dijaloga, potiče na to da se glasno govori o onome o čemu se mnogi javno ne usuđuju pričati i potiče izgradnju boljih etno-nacionalnih odnosa, zasnovanih na razumijevanju, poštovanju i povjerenju.

Međutim, očigledno je mnogo onih koji zatvaraju oči pred boljom budućnošću i ne pomišljaju na otvoreni dijalog i suočavanje sa predrasudama...

Lakše je dobacivati sa šanka...

No, na sreću mnogo više je onih koji zagovaraju zajedništvo.

Kako je istakao Sijamija, on će se uvijek kroz svoj rad truditi da pokaže da postoje ljudi koji žele prevazići prepreke i nastaviti dalje...