Tragedija
100

Bihaćki umjetnik Anis Smajić poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj

E.S.
Anis Smajić
Anis Smajić
Anis Smajić, umjetničkog imena Anik Dub, poginuo je danas u teškoj saobraćajnoj nesreći u Ličkom Petrovom Selu na Plitvičkoj cesti, javlja Index.hr.

Također, prema informacijama portala Cazin.net mladi bihaćki umjetnik život je izgubio u sudaru s tegljačem. Autor je brojnih murala u gradu na Uni, a ukrasio je i Pasarelu u gradu na Uni i ona je od rugla preko noći postala mjesto za divljenje u Bihaću. Smajić je dao nesebičan doprinos u brojnim akcijama koje su organizovane za pomoć djeci i mladim ljudima u Bihaću.

Rođen je 12. juna 1993. godine u Bihaću, gdje je proveo djetinjstvo i završio osnovnu i srednju školu. Krajem 2012. godine pseudonimom "Anik Dub" stupio je na Street Art scenu kroz grafite i taggove, a kasnije je istoimeni pseudonim postao ključni faktor za formiranje brenda.

Street Art umjetnost, pogotovo "3D art" stvorila mu je direktan kontakt sa publikom, što je ujedno pobudilo veliko interesovanje medija i njegova umjetnost izlazi iz sjene. Razni festivali, kampovi i izložbe doprinijeli su u formiranju kako ličnosti tako i "umjetničkog rukopisa".

Pod terminom "drugi" ili moderniji medij razvija rad u tehnikama airbrush, tattooart, murali, dizajn, marketing, performans, portreti kasnije karikature...

Inspiracija mu je bio rodni grad i sugrađani koji su mu bili najveća podrška, što govori i podatak da preko 1.000 ljudi iz rodnog grada ima Anikovu majicu, sticker ili karikaturu.