|

Novi komandant EUFOR-a u BiH preuzeo dužnost: Čast je raditi u multikulturalnoj BiH

Novi komandant EUFOR-a u BiH preuzeo dužnost: Čast je raditi u multikulturalnoj BiH
0
A
Anadolija
17.12.2014. u 13:39
16
komentara
0

dijeljenja
Novi komandant EUFOR-a u BiH preuzeo dužnost: Čast je raditi u multikulturalnoj BiH Foto: Anadolija
U  bazi vojnih snaga Evropske unije u BiH (EUFOR) u Butmiru danas je upriličena svečana primopredaja dužnosti dosadašnjeg komandanta general-majora Dietera Heideckera, koji je završio dvogodišnji mandat, novoimenovanom komandantu EUFOR-a u BiH general-majoru Johannu Luifu.
"Kada se osvrnem na protekle dvije godine, vidim napredak. Naši napori su ojačali potencijal snaga EUFOR-a. Tokom majskih poplava pokazalo se kako smo na usluzi građanima BiH. Biti članovom ove porodice protekle dvije godine bilo je korisno za mene. Ovaj angažman mi je omogućio da učestvujem u debatama iz kojih sam, osim što sam učio, crpio inspiraciju. Posebnu zahvalnost dugujem mom osoblju. Na kraju želim odati priznanje mojoj komandnoj grupi i svima vama", kazao je Heidecker dodavši kako general-majoru Johannu Luifu u budućnosti na novoj poziciji želi puno vojničke sreće.

Heidecker je na poziciju komandanta snaga EUFOR-a u BiH - Operacija "Altea" stupio 3. decembra 2012. godine. Kako je kazao, tokom dvogodišnjeg mandata radio je na obučavanju i osposobljavanju novih snaga te na saradnji sa Oružanim snagama BiH.

Novoimenovani komandant snaga EUFOR-a u BiH general-major Johann Luif iz Austrije od 2003. godine vršio je funkciju komandujućeg Vojne oblasti Burgenland, provincije na istoku Austrije. U obraćanju prisutnima, Luif je istakao kako će snage EUFOR-a nastaviti pomagati Oružane snage BiH u oblasti osposobljavanja i obuke.

"Biti postavljen na ovo mjesto za mene je velika čast. Na novoj funkciji, uložiću sve napore i iskustvo da opravdam povjerenje koje mi je ukazano. Čast je raditi u BiH koja je multikulturalna zemlja i ima dugu tradiciju i biti dijelom međunarodnog napora da BiH krene prema mirnoj budućnosti kao članica EU. Sve to je u interesu građana BiH, da sigurno žive u stabilnoj, mirnoj i multikulturalnoj zemlji", zaključio je.

Domaćin današnje manifestacije bio je operativni komandant EUFOR-a general Adrian Bradshow.

"Moram reći da je general Dieter Heidecker tokom svog rada obavio izvanredan posao tokom dvije godine na dužnosti. Postignut je veliki napredak pod njegovim vodstvom, ali isto tako imam puno povjerenje u novoimenovanog generala da će dobro obavljati svoj posao", kazao je.

"Ne smijemo zaboraviti građane BiH koji nam pomažu. Napredak bilo koje vrste ne bi bio moguć bez njih, a naročito onih kojih služe u Oružanim snagama BiH. Ponosan sam na ono što su te snage dosad uradile u svom razvoju idući ka tome da u potpunosti postanu profesionalne", kazao je Bradshow.

Svečanosti primopredaje dužnosti prisustvovali su i ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko te brojni drugi predstavnici vojnog i diplomatskog kora u BiH te predstavnici Evropske unije.

Evropska unija je u decembru 2004. godine pokrenula vojnu operaciju BiH koja je nazvana EUFOR, Operacija "Atlea", prema boginji iscjeljenja iz grčke mitologije. Cilj ove operacije je osiguranje poštivanja odredbi Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH. 
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...