|

Komandant Dieter Heidecker: Prisustvo EUFOR-a pokazuje posvećenost EU vašoj zemlji

Komandant Dieter Heidecker: Prisustvo EUFOR-a pokazuje posvećenost EU vašoj zemlji
0
Piše: M. N.
12.12.2014. u 14:24
6
komentara
0

dijeljenja
Komandant EUFOR-a generalmajor Dieter Heidecker okončao je svoju dvogodišnju dužnost u BiH. Iz naše zemlje odlazi 17. decembra ove godine.
Dieter Heidecker (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba) Dieter Heidecker (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)


Komandant Heidecker zahvalio se svima na saradnji i kazao je kako su ove dvije godine bile izuzetno bitne u njegovoj karijeri.

"Među najvažnijim dostignućima istakao bih obavezu da u slučaju potrebe pružimo podršku vlastima BiH u očuvanju mira i sigurnosti i podršku u obuci Oružanih snaga BiH. Prioriteti koje bih izdvojio za budući razvoj OS BiH su poboljšanje svijesti upravljanja municijom i spremnost u pomaganju stanovništvu u prirodnim nesrećama. Pokazali su u majskim poplavama da oni to mogu i učešće u tim stvarima ih priprema za učešće u operacijama mira u svijetu", rekao je generalmajor Heidecker.

Renzo Davidd i Dieter Heidecker (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba) Renzo Davidd i Dieter Heidecker (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)


Istakao je kako će se operacija ALTHEA nastaviti, te da prisustvo EUFOR-a pokazuje posvećenost EU Bosni i Hercegovini i njenom stanovništvu. Otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi kazao je kako je Heidecker obavio izvrstan posao u prethodne dvije godine posebno u polju saradnje.

"Doprinos unapređenju OS BiH je osnovni element kojim EU pokazuje podršku Bosni i Hercegovini i zajedničkom cilju da BiH nastavi reformske procese ka EU integracijama. To je i poruka da podržavamo napredak BiH ka EU. Operacija ALTHEA će biti nastavljena jer ima bitnu ulogu u BiH", rekao je Daviddi.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba


Vojna operacija EUFOR ALTHEA u Bosni i Hercegovini pokrenuta je 2. decembra 2004. godine i od tada doprinosi očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja u BiH. Odluka o pokretanju operacije ALTHEA uslijedila je nakon odluke NATO-a da okonča misiju SFOR-a, te usvajanja Rezolucije 1575 Vijeća sigurnosti UN, kojom se odobrava razmještanje vojnih snaga EU u BiH. Evropska unija je u okviru operacije ALTHEA prvobitno razmjestila 7.000 vojnika kako bi osigurala kontinuirano poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i doprinijela sigurnom i stabilnom okruženju u BiH. Operacija ALTHEA provodi se uz oslanjanje na materijalne i ljudske resurse NATO-a, na osnovu sporazuma “Berlin plus”.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...