BiH
2

Ministar odbrane Austrije: Nepredvidivo okončanje misije EUFOR-a u BiH

FENA
Gerald Klug (Foto: AFP)
Gerald Klug (Foto: AFP)
Kraj misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini u ovom trenutku nije predvidiv, ocijenio je ministar odbrane Austrije Gerald Klug povodom ispraćaja novog komandanta međunarodne misije brigadira Johana Luifa.

Luif će 17. decembra preuzeti komandu nad misijom EUFOR/Althea u Bosni i Hercegovini, koja broji oko 600 vojnika iz 21 zemlje, među kojima je više od 300 Austrijanaca.

Inače Luif ima iskustvo u međunarodnim misijama, pošto je 2011. bio zamjenik komandanta KFOR-a na Kosovu.

U zadatke EUFOR-a spada, na osnovu Dejtonskog sporazuma, pružanje podrške bh. vlastima u očuvanju reda i mira u zemlji.

Tu su "sredstva veoma ograničena", jer je na raspolaganju samo jedan bataljon, konstatirao je Luif.

"EUFOR uživa veliki ugled u Bosni, kod sva tri naroda. Gotovo da nema problema između vojnika i stanovništva", naglasio je on odajući da su posebno cijenjeni austrijski vojnici, jer je Austrija preko EUFOR-a pomogla građanima nakon poplava.

"Pokušat ćemo da stanje zadržimo pod kontrolom da političari imaju mogućnost nakon izbora od 12. oktobra formiraju vlade na svim nivoima koje bi doprinijele napretku zemlje", poručio je Luif.

Kada se čitaju izvještaji visokog predstavnika Valentina Inzka ili UN-a mora se, nažalost, kako je ocijenio, konstatirati da politički razvoj veoma sporo napreduje.

"Zbog toga moramo ostati tamo i 20 godina od završetka rata", kazao je budući komandant EUFOR-a.

On je istakao da je nezadovoljavajuće što BiH nije uspjela sama od sebe da napreduje od Dejtonskog sporazuma do samostalnog Ustava.