BiH
0

Johann Luif novi komandant EUFOR-a

FENA
Generalmajor Dieter Heidecker predao je danas dužnost komandanta EUFOR-a generalmajoru Johannu Luifu na svečanosti u kampu Butmir u Sarajevu.

Heidecker je u uvodnom obraćanju kazao da je EUFOR postao dobro integrirano sredstvo u okviru instrumenata Evropske unije (EU) za Bosnu i Hercegovinu.

"Naši ciljani, praktični napori na osposobljavanju i obuci 'otključali' su potencijal Oružanih snaga BiH (OSBiH) da postanu funkcionalna institucija na dobrobit svih građana BiH", rekao je Heidecker.

Istakao je i značaj podrške koju je EUFOR pružio Ministarstvu odbrane BiH i OSBiH u razvoju sistema za upravljanje municijom i oružjem, što uključuje rješavanje viškova.

Kako kaže, jako cijeni to što je bio "član porodice EU tokom protekle dvije godine", ističući da mu je taj institucionalni aranžman omogućio da učestvuje u debatama u kojima se strategija EU u BiH usmjeravala u novom pravcu.

"Iz tih debata sam izvlačio ne samo poruke već i inspiraciju. To mi je omogućilo da komandujem operacijom ALTHEA kao potpuno integriranim instrumentom strategije EU", kazao je Heidecker.

Prema njegovom mišljenju, EUFOR je dao svoj doprinos konsolidaciji mira u BiH, pružajući podršku OSBiH u naporima da postanu profesionalna i funkcionalna institucija.

Stoga stanovništvo BiH, ističe Heidecker, vidi EUFOR kao faktor koji pruža osjećaj sigurnosti i kao vidljivi instrument kontinuirane posvećenosti međunarodne zajednice stabilnosti BiH.

Poželio je dobrodošlicu novom komandantu EUFOR-a i kazao da će on "donijeti drugačiji stil rada i neke promjene u EUFOR-u."

Novi komandant EUFOR-a generalmajor Johann Luif kazao je da mu imenovanje na mjesto komandanta snaga EU u BiH, koje su najvidljiviji dio prisustva u ovoj zemlji, predstavlja veliku čast.

"Na novoj funkciji uložit ću sav napor i iskustvo da povjerenje koje mi je ukazano i opravdam", poručio je on.

Izrazio je zadovoljstvo prilikom da radi u BiH koju smatra zemljom s dugom tradicijom multikulturalnosti te prilikom što će moći dati doprinos pružanju podrške BiH "u nastojanjima da krene ka mirnoj i prosperitetnoj budućnosti kao članica EU."

"Pobrinut ću se da EUFOR nastavi pružati podršku OSBiH pri usvajanju visokih i međunarodno priznatih vojnih standarda, kao i da bude spreman podržavati institucije BiH pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja", kazao je Luif.

Zahvalio je Heideckeru koji je, po njegovom mišljenju, izgradio "institucionalni osnov za uspješnu saradnju između EUFOR-a i evropskih i lokalnih partnera."

Domaćin svečanosti bio je operativni komandant EUFOR-a general Adrian Bradšo, a prisustvovale su mnoge visoke zvanice iz BiH, među kojima je bio i ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić te predstavnici EU.

Generalmajor Johann Luif dolazi iz Kopnene vojske Austrije, a tokom karijere je, između ostalog, bio zamjenik komandanta Međunarodnih snaga na Kosovu (KFOR) od 2011. do 2012. godine.