|

Johann Luif novi komandant EUFOR-a

Johann Luif novi komandant EUFOR-a
0
F
FENA
17.12.2014. u 15:28
0
komentara
0

dijeljenja
Johann Luif novi komandant EUFOR-a
Generalmajor Dieter Heidecker predao je danas dužnost komandanta EUFOR-a generalmajoru Johannu Luifu na svečanosti u kampu Butmir u Sarajevu.
Heidecker je u uvodnom obraćanju kazao da je EUFOR postao dobro integrirano sredstvo u okviru instrumenata Evropske unije (EU) za Bosnu i Hercegovinu.

"Naši ciljani, praktični napori na osposobljavanju i obuci 'otključali' su potencijal Oružanih snaga BiH (OSBiH) da postanu funkcionalna institucija na dobrobit svih građana BiH", rekao je Heidecker.

Istakao je i značaj podrške koju je EUFOR pružio Ministarstvu odbrane BiH i OSBiH u razvoju sistema za upravljanje municijom i oružjem, što uključuje rješavanje viškova.

Kako kaže, jako cijeni to što je bio "član porodice EU tokom protekle dvije godine", ističući da mu je taj institucionalni aranžman omogućio da učestvuje u debatama u kojima se strategija EU u BiH usmjeravala u novom pravcu.

"Iz tih debata sam izvlačio ne samo poruke već i inspiraciju. To mi je omogućilo da komandujem operacijom ALTHEA kao potpuno integriranim instrumentom strategije EU", kazao je Heidecker.

Prema njegovom mišljenju, EUFOR je dao svoj doprinos konsolidaciji mira u BiH, pružajući podršku OSBiH u naporima da postanu profesionalna i funkcionalna institucija.

Stoga stanovništvo BiH, ističe Heidecker, vidi EUFOR kao faktor koji pruža osjećaj sigurnosti i kao vidljivi instrument kontinuirane posvećenosti međunarodne zajednice stabilnosti BiH.

Poželio je dobrodošlicu novom komandantu EUFOR-a i kazao da će on "donijeti drugačiji stil rada i neke promjene u EUFOR-u."

Novi komandant EUFOR-a generalmajor Johann Luif kazao je da mu imenovanje na mjesto komandanta snaga EU u BiH, koje su najvidljiviji dio prisustva u ovoj zemlji, predstavlja veliku čast.

"Na novoj funkciji uložit ću sav napor i iskustvo da povjerenje koje mi je ukazano i opravdam", poručio je on.

Izrazio je zadovoljstvo prilikom da radi u BiH koju smatra zemljom s dugom tradicijom multikulturalnosti te prilikom što će moći dati doprinos pružanju podrške BiH "u nastojanjima da krene ka mirnoj i prosperitetnoj budućnosti kao članica EU."

"Pobrinut ću se da EUFOR nastavi pružati podršku OSBiH pri usvajanju visokih i međunarodno priznatih vojnih standarda, kao i da bude spreman podržavati institucije BiH pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja", kazao je Luif.

Zahvalio je Heideckeru koji je, po njegovom mišljenju, izgradio "institucionalni osnov za uspješnu saradnju između EUFOR-a i evropskih i lokalnih partnera."

Domaćin svečanosti bio je operativni komandant EUFOR-a general Adrian Bradšo, a prisustvovale su mnoge visoke zvanice iz BiH, među kojima je bio i ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić te predstavnici EU.

Generalmajor Johann Luif dolazi iz Kopnene vojske Austrije, a tokom karijere je, između ostalog, bio zamjenik komandanta Međunarodnih snaga na Kosovu (KFOR) od 2011. do 2012. godine.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.