Loš ambijent
443

Novalić o izvještaju Svjetske banke: Razočaran sam, druge zemlje puno brže napreduju

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U najnovijem izvještaju Svjetske banke "Doing business" BiH je u segmentu vrednovanja lakoće poslovanja nazadovala za čak sedam pozicija, što je, prema riječima premijera FBiH Fadila Novalića, razočaravajuće s obzirom na Reforsmku agendu koja bi trebalo da poboljša poslovni ambijent u BiH.

"Veoma sam razočaran činjenicom da, iako smo poboljšali poziciju u smislu takozvane 'distance to frontier', ipak smo pali za nekoliko mjesta u rejtingu lakoće poslovanja. To znači da druge zemlje puno brže napreduju na reformskom putu te da su tokom posljednjih nekoliko godina znatno poboljšale poslovni ambijent", kazao je Novalić za Klix.ba.

Reforme u ovoj oblasti su sastavni dio Reformske agende. Nažalost, u Federaciji je puno politikanstva i blokada i to čak i tamo gdje bi trebalo da postoji opći konsenzus.

"
Na terenu nije sve crno. Veliki posao vezan za poboljšavanje poslovnog ambijenta su uradile brojne lokalne zajednice. Pozitivni primjeri stižu iz, Tešnja i Žepča. Prošli četvrtak sam prisustvovao otvaranju fabrike u Novom Travniku za koju su sve dozvole bile gotove za 13 dana. 
Međutim, neophodna nam je sveobuhvatna reforma legislative. U ovom trenutku prije svega moramo promjeniti pet zakona da uspostavimo jednošalterski sistem jer smo upravo u području pokretanja biznisa najlošije rangirani. Tu su Zakon o privrednim društvima, Zakon o registraciji poslovnih subjekata, Zakon o Poreskoj upravi, Zakon o FIA-i i Zakon o notarima. Neophodno je usvajanje čitavog paketa zakona. Problem predstavlja Zakon o notarima koji je oboren na Ustavnom sudu Federacije BiH. Radi se o zakonskom rješenju istom kao u RS-u, a koje tamo odlično funkcionira", poručuje Novalić.

Upravo je taj oboreni zakon kočnica i razlog zbog kojeg do sada nije uveden jednošalterski sistem u čitavoj Federaciji. 


"Ja ću insistirati na održavanju tematske sjednice Federalnog parlamenta, najdalje za 45 dana, na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti usvajanje seta zakona koji temeljno reformišu ovu oblast i računam po tom pitanju na podršku i pozicije i opozicije. Iskreno se nadam da u našoj zemlji ne postoji nijedna stranka spremna da ekonomski rast i nova radna mjesta žrtvuje zarad sticanja političkih poena", zaključuje Novalić.

Podsjećamo, Svjetska banka danas je objavila izvještaj o lakoći poslovanja, gdje je BiH u odnosu na prošlu godinu nazadovala za sedam mjesta.