RAMP
70

Centralna banka BiH postala članica mehanizma Svjetske banke za upravljanje rezervama

B. R.
Predstavnici Centralne banke BiH i Svjetske banke (Foto: Centralna banka BiH)
Predstavnici Centralne banke BiH i Svjetske banke (Foto: Centralna banka BiH)
Centralna banka Bosne i Hercegovine (CB BiH) pridružila se Partnerstvu za savjetovanje i upravljanje rezervama (Reserve Advisory & Management Partnership - RAMP). Objašnjeno je šta će pridruživanje RAMP-u značiti za Centralnu banku.

Predstavnici Centralne banke i Svjetske banke su potpisali sporazum o pridruživanju RAMP-u. Kako su saopćili iz Centralne banke, koristit će usluge savjetovanja, obuke i upravljanja sredstvima, pridružujući se velikoj globalnoj mreži više od 70 javnih institucija za upravljanje sredstvima.

Stručnjaci RAMP-a Svjetske banke će Centralnoj banci pomagati u upravljanju, strateškoj alokaciji aktive, upravljanju portfolijom i rizicima, kao i instrumentima osiguranja deviznih sredstava.

"Nadamo se dugom partnerstvu sa Centralnom bankom Bosne i Hercegovine i unapređenjima njihovih kapaciteta upravljanja rezervama. Kao pouzdan partner za upravljanje javnim sredstvima, Svjetska banka je spremna za saradnju sa Centralnom bankom u korist zemlje", izjavio je direktor Finansijskog odjela i potpredsjednik Svjetske banke Jorge Familiar.

U Centralnoj banci smatraju da su sklapanjem ovog sporazuma napravili važan korak u jačanju svojih operativnih sposobnosti u oblasti upravljanja deviznim rezervama.

"Saradnja sa Svjetskom bankom, koja nudi ekspertizu i iskustvo, značajna je podrška našim nastojanjima da unaprijedimo učinkovitost i usklađenost upravljanja deviznim rezervama prema najvišim međunarodnim standardima. Izuzetno cijenimo priliku za saradnju sa Svjetskom bankom kroz Partnerstvo za savjetovanje i upravljanje rezervama", rekla je guvernerka Centralne banke Jasmina Selimović.

RAMP Svjetske banke

Kako su objasnili u Centralnoj banci, Partnerstvo za savjetovanje i upravljanje rezervama Svjetske banke podrazumijeva savjetodavne usluge, obuku službenika višeg nivoa i usluge upravljanja sredstvima u globalnoj mreži menadžera javnih sredstava, doprinoseći ciljevima održivog razvoja koji uključuju kvalitetno obrazovanje, doličan rad i ekonomski razvoj, akcije vezane za klimatska pitanja, jake institucije i partnerstvo.

RAMP je formiran 2001., promovirajući stabilnost država, otpornost i prosperitet kroz savjetovanje o upravljanju javnim sredstvima. Ima više od 70 članova, među kojima su centralne banke, međunarodne finansijske institucije, javni penzioni fondovi i državni investicioni fondovi.

U kontekstu RAMP-a Svjetska banka je pružila savjetodavne usluge za više od 100 javnih institucija i obučila više od 10.000 zaposlenih koji rade na upravljanju javnim sredstvima u pogledu, kako su saopćili iz Centralne banke, zdravih praksi upravljanja javnim sredstvima. Više detalja o tome je dostupno na ovom linku.

Upravljanje sredstvima Svjetske banke

Kako su saopćili iz Centralne banke, Svjetska banka je pouzdan partner za one koji upravljanju javnim sredstvima i najveći vanjski partner za upravljanje sredstvima u zajednici u razvoju, sa skoro 200 milijardi dolara sredstava kojima upravlja.

Kao globalni lider za fiksni prihod, Svjetska banka pruža savjetodavne usluge o upravljanju sredstvima državama članicama od početka 1980-ih.

Centralne banke i institucije koje se bave upravljanjem javnim sredstvima upravljaju s više od 40 biliona dolara u rezervama i aktivi širom svijeta, ističući njihov značaj u globalnom finansijskom sistemu i potrebu za upravljanjem sredstvima i savjetodavnim uslugama na visokom nivou, saopćili su iz Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Više informacija je dostupno na ovom linku.