BiH
84

Nizam za Klix.ba: Na granici susjeda stvorio se čep, možemo odmah primiti 700 izbjeglica

Piše: A. Džano
Foto: EPA
Foto: EPA
Hrvatska je jutros zatvorila većinu svojih graničnih prelaza sa Srbijom usljed velikog priliva izbjeglica. Sasvim logički postavlja se pitanje: kojim putem će izbjeglice krenuti prema zemljama EU ukoliko je i Mađarska zatvorila svoju granicu prema Srbiji?

Postoji velika vjerovatnoća da će izbjeglice krenuti upravo preko BiH. O ovoj mogućnosti za Klix.ba govori Izet Nizam, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH.

"Hrvatska je zatvorila osam prelaza koji su do jučer bili otvoreni za izbjeglice. Ono što za sada znamo sa terena jeste da još uvijek nema pomjeranja izbjeglica prema BiH, na području Semberije", rekao je Nizam za Klix.ba.

Bijeljina spremna za prvi val izbjeglica

Istakao je da informacije konstantno dolaze od inspektora Službe za poslove sa strancima BiH koji su na terenu.

"Ono što je jako bitno jeste da se zatvaranjem granice u susjednoj državi stvara jedan čep i izbjeglice nemaju mogućnost prolaska dalje prema zemljama EU. To je ono čega se plašimo. Dakle, da bi taj čep mogao da proizvede skretanje rute prema Bosni i Hercegovini", dodao je Nizam.

Izbjeglice u Tovarniku (Hrvatska) (Foto: EPA)
Izbjeglice u Tovarniku (Hrvatska) (Foto: EPA)

Navodi da je u Bijeljini sa sigurnosnog aspekta i nadležnosti Službe sve spremno za eventualni dolazak izbjeglica.

"Već dva mjeseca naši uposlenici su intenzivno prisutni na području Semberije. Inspektori za strance prate situaciju. Razmjenjujemo informacije s drugim službama. Što se tiče smještaja, jučer smo razgovarali sa predstavnicima lokalne zajednice i načelnikom Općine Bijeljina. Oni mogu ponuditi kapacitete za 700 osoba. Kad je u pitanju taj humani aspekt, morat će se uključiti i druge institucije BiH", rekao je Nizam.

Dva moguća pravca kretanja izbjeglica kroz BiH

Direktor Nizam podsjeća da je prije dva mjeseca upozorio na moguće skretanje izbjegličkih ruta prema BiH.

"Postoje dvije moguće rute. Jedna je preko Bijeljina, a druga je na jugu preko Trebinja. S obzirom da na Bijeljini imamo jednu prirodnu granicu, rijeku Drinu, prelazak će za izbjeglice biti malo teži. Međutim, kod Trebinja je nešto drugačiji slučaj", naglasio je Nizam.

Napominje da je granica sa Hrvatskom dužine 1.060 kilometara.

"To nam otežava kontrolu na brojnim mjestima", zaključio je Nizam.