BiH
13

Izet Nizam o izbjegličkoj krizi: Bh. vlasti spremno prate situaciju, čeka se reakcija Austrije

Piše: S. H.
Foto: EPA
Foto: EPA
Sve izraženiji problem izbjegličke krize u regionu alarmira bh. vlasti da bi se val izbjeglica mogao prebaciti i na Bosnu i Hercegovinu. Prema ranijim izjavama i izvještajima nadležnih službi, sve pripremne radnje su sprovedene u slučaju dolaska izbjeglica.

Najnoviji problemi u vezi s izbjeglicama u Hrvatskoj i Sloveniji, zatvaranje granice između Mađarske i Hrvatske, kao i mogućnost dodatnog zatvaranja granice između Hrvatske i Srbije ostavljaju mogućnost dolaska izbjeglica u BiH.

Naročit problem bi nastao kada bi i Hrvatska zatvorila granicu prema Srbiji kako bi kontrolisala izbjeglice na svojoj teritoriji. Međutim, panike nema, potvrdio je za Klix.ba Izet Nizam, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH.

"BiH će na eventualnu izbjegličku krizu odgovoriti svojim kapacitetima. Ja uopće ne vidim da je BiH u panici, to su nebuloze. Konstantno pratimo situaciju i nema nikakvog straha i bojazni", istakao je Nizam.

Prema najnovijim informacijama graničnih službi, prelazak izbjeglica iz Srbije u Hrvatsku se odvija prema planu. Hrvatska redovno propušta izbjeglice i nema vidljivih problema. U BiH nije zabilježen ulazak izbjeglica iz Srbije.

"Sada se čeka reakcija Austrije, kako će oni reagirati, odnosno da li će postavljati ogradu, ali u ovom trenutku ništa ne ukazuje na to da bi izbjeglice mogle promijeniti rutu", zaključio je Nizam u razgovoru za Klix.ba.

U narednom periodu bi se trebao održati sastanak sigurnosnih službi koji je najavila Granična policija. Sastanak bi se trebao održati u Trebinju u centru za analizu, gdje će biti predstavnici Crne Gore, Hrvatske, Srbije i BiH.