{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Analizirajući iskustva iz Srbije BiH napravila plan za izbjegličku krizu

1.10.2015. u 14:55
17
69
Analizirajući iskustva iz Srbije BiH napravila plan za izbjegličku krizu
17
Analizirajući iskustva iz Srbije BiH napravila plan za izbjegličku krizu
Izet Nizam (Foto: Nedim Grabovica)
Povodom sastanka između Zajedničke Komisije za odbranu i sigurnost i Službe za poslove sa strancima BiH, na kojem je razgovarano o spremnosti BiH u slučaju vala izbjeglica iz Sirije, naglašen je optimizam te su izvršene pripremne radnje da se adekvatno reaguje.
BiH bi u narednim mjesecima mogla postati obavezna ruta izbjeglica iz Sirije koje žele doći do zemalja zapadne Evrope. Prije četiri dana zabilježen je slučaj dolaska manje grupe izbjeglica iz Sirije koji su u BiH došli avionom, a koji su ubrzo prešli u Srbiju. Direktor Službe za poslove sa strancima je istakao kako je u tom slučaju zloupotrijebljen vizni režim BiH.

"Oni su dobili vaučer iz jednog sarajevskog hotela na osnovu čega su dobili vizu BiH u Abu Dhabiju. Odmah su taksijima otišli u Srbiju gdje su tražili azil. U ovom slučaju možemo potvrditi da je zloupotrijebljen vizni režim", istakao je Nizam.

Da ne bi ponovo došlo do toga donesena je odluka o zabrani davanja saglasnosti državljanima Sirije, Libije i Egipta da mogu dobiti saglasnost za vize na osnovu vaučera.

"To ne znači da mi zabranjujemo ulazak u BiH državljanima ovih zemalja, već znači da BiH nećemo davati saglasnost na osnovu vaučera, jer se taj način ulaska u BiH zloupotrebljava i to će ostati do daljnjeg", naglasio je Nizam.

Plan akcije kako reagirati u slučaju dolaska velikog broja izbjeglica u BiH napravljen je nakon detaljne analize odnosa prema izbjeglicama u Srbiji.

"Mi smo vidjeli sve nedostatke u susjednim zemljama na osnovu operativnih planova, razmijenili smo iskustva i naš plan prilagodili vodeći računa o propustima u Srbiji.

Izet Nizam je također potvrdio izjavu Sifeta Podžića naglasivši da je, ukoliko zemlje Evropske unije zatvore granice, za očekivati da će najveći val izbjeglica biti u BiH i Srbiji kao državama koje su najbliže zemljama Evropske unije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: