BiH
17

Analizirajući iskustva iz Srbije BiH napravila plan za izbjegličku krizu

Piše: S. H.
Izet Nizam (Foto: Nedim Grabovica)
Izet Nizam (Foto: Nedim Grabovica)
Povodom sastanka između Zajedničke Komisije za odbranu i sigurnost i Službe za poslove sa strancima BiH, na kojem je razgovarano o spremnosti BiH u slučaju vala izbjeglica iz Sirije, naglašen je optimizam te su izvršene pripremne radnje da se adekvatno reaguje.

BiH bi u narednim mjesecima mogla postati obavezna ruta izbjeglica iz Sirije koje žele doći do zemalja zapadne Evrope. Prije četiri dana zabilježen je slučaj dolaska manje grupe izbjeglica iz Sirije koji su u BiH došli avionom, a koji su ubrzo prešli u Srbiju. Direktor Službe za poslove sa strancima je istakao kako je u tom slučaju zloupotrijebljen vizni režim BiH.

"Oni su dobili vaučer iz jednog sarajevskog hotela na osnovu čega su dobili vizu BiH u Abu Dhabiju. Odmah su taksijima otišli u Srbiju gdje su tražili azil. U ovom slučaju možemo potvrditi da je zloupotrijebljen vizni režim", istakao je Nizam.

Da ne bi ponovo došlo do toga donesena je odluka o zabrani davanja saglasnosti državljanima Sirije, Libije i Egipta da mogu dobiti saglasnost za vize na osnovu vaučera.

"To ne znači da mi zabranjujemo ulazak u BiH državljanima ovih zemalja, već znači da BiH nećemo davati saglasnost na osnovu vaučera, jer se taj način ulaska u BiH zloupotrebljava i to će ostati do daljnjeg", naglasio je Nizam.

Plan akcije kako reagirati u slučaju dolaska velikog broja izbjeglica u BiH napravljen je nakon detaljne analize odnosa prema izbjeglicama u Srbiji.

"Mi smo vidjeli sve nedostatke u susjednim zemljama na osnovu operativnih planova, razmijenili smo iskustva i naš plan prilagodili vodeći računa o propustima u Srbiji.

Izet Nizam je također potvrdio izjavu Sifeta Podžića naglasivši da je, ukoliko zemlje Evropske unije zatvore granice, za očekivati da će najveći val izbjeglica biti u BiH i Srbiji kao državama koje su najbliže zemljama Evropske unije.