{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podžić: Ako EU zatvori granice u BiH možemo očekivati i do 100 hiljada izbjeglica

1.10.2015. u 13:50
79
180
Podžić: Ako EU zatvori granice u BiH možemo očekivati i do 100 hiljada izbjeglica
79
Podžić: Ako EU zatvori granice u BiH možemo očekivati i do 100 hiljada izbjeglica
Sifet Podžić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ako Evropska unija eventualno zatvori granice, što je moguće, BiH bi mogla imati problem, jer bismo tada u našoj zemlji mogli očekivati i do 100 hiljada sirijskih izbjeglica, istaknuto je nakon sastanka Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH pod rukovodstvom Službe za poslove sa strancima.
Predsjedavajući komisije Sifet Podžić istakao je optimizam s obzirom na pripremljenost nadležnih institucija, a naročito Službe za poslove sa strancima.

"Mislim da je urađen dobar posao, napravljen je dobar operativni plan, uzeli smo iskustva iz Srbije i Hrvatske, te će BiH, siguran sam, na najbolji način odgovoriti na eventualnu izbjegličku krizu".

Najavljeno je kako u ovom trenutku nije poznato gdje i na koji način će biti zbrinute izbjeglice ukoliko dođu u BiH, ali da će to biti naredni korak koji će se poduzeti i koji će biti upućen prema Vijeću ministara BiH. Osim toga, rečeno je da će u toku sljedećeg mjeseca biti organizirana konferencija o sigurnosti.

"Građani mogu biti zadovoljni radom Službe za odnose sa strancima. Pripremljeni smo i ne može nam se desiti tzv. "usko grlo", kao što se to dogodilo u Hrvatskoj. Jedino sam zabrinut gdje ćemo smjestiti izbjeglice, ali radimo i na tome", rekao je Podžić u obraćanju medijima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: