{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izbjeglička kriza: BiH podigla nivo sigurnosti, kasarne mogući prihvatni centri

11.9.2015. u 13:37
60
62
Izbjeglička kriza: BiH podigla nivo sigurnosti, kasarne mogući prihvatni centri
60
Bosna i Hercegovina je danas podigla stepen sigurnosti i spremnosti za eventualni dolazak izbjeglica sa Bliskog istoka iz pravca Srbije.
Vijeće ministara BiH se danas sastalo sa članovima Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organizirane ilegalne migracije, a sastanak je inicirala Udarna grupa za terorizam. Njemu su prisustvovali i predstavnici entitetskih MUP-ova, SIPA-e, OSA-e, DGS-a, Službe za poslove sa strancima, Tužilaštva BiH, Ministarstva sigurnosti i drugih relevantnih institucija.

Na sastanku je razmatrana trenutna situacija u našem susjedstvu u vezi izbjegličke krize, a donesena je procjena šta bi naša država u ovom trenutku trebala uraditi kako bi spremno dočekala eventualni priliv izbjeglica.

"Procjene govore da BiH nije u fokusu interesovanja izbjeglica čiji je dominantini cilj Evropska unija. Ipak, postoji opasnost da dio rute krene kroz BiH zbog činjenice da Mađarska završava zid koji onemogućava prolazak izbjeglica", rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Bilo je riječi i o humanitarnom aspektu i spremnosti države kako bi se eventualne izbjeglice primile u skladu sa međunarodnim standardima. Također, vrlo brzo će se definirati koji bi to objekti bili pogodni za smještaj izbjeglica, a koji će biti opremljeni potrebnom opremom, ljekarskom njegom i hranom.

Kako Zvizdić tvrdi, prihvatni centri će najvjerovatnije biti smješteni u kasarnama koje će biti proglašene perspektivnima, u zavisnosti od ruta kretanja izbjeglica. S toga se računa i na saradnju sa Ministarstvom odbrane BiH.

"Naše službe će biti spremne za registraciju i profiliranje svake osobe koja dođe na teritoriju BiH. To je vrlo važno jer ne želimo biti unutar bilo kakvog sigurnosnog rizika. Formirani su štabovi na nivou entiteta i države, a segment prihvatanja izbjeglica bit će pod koordinacijom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice. Želimo da obeshrabrimo sve one koji bi učestvovali u trgovini ljudima i u nekoj drugoj vrsti ilegalnog prelaska granice", zaključio je Zvizdić.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović tvrdi da je samo odražavnje ovog sastanka podiglo stepen sigurnosti i ozbiljnosti svih agencija u Bosni i Hercegovini.

"Postoje tri aspekta sprovođenja akcije, a to su koordinacijski na nivou države, logistika uz jačanje svih kapaciteta zbog spremnosti na najgore stvari, te segment ilegalnog prelaska granice", rekao je Salihović.

On je istakao kako problem izbjeglica trenutno ne postoji, ali kako vrlo lako val iz Srbije može skrenuti prema Bosni i Hercegovini.

"Nadam se da će Vijeće ministara sve dobro isplanirati i iskordinirati, a mi kao agencije stojimo na raspolaganju", rekao je Salihović koji je istakao da bi ruta preko Bosne i Hercegovine podrazumijevala najkraći put, a to je vjerovatno sjeveroistočna Bosna i dio Hercegovine.

"Ipak, ovo je isključivo humanitarna kriza i trebamo pokazati humanost jer smo i mi bili izbjeglice", zaključio je Salihović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: