Premijer o štrajku željezničara
26

Nikšić: Željeznice FBiH trebaju smanjiti broj uposlenih

Piše: M. B.
"Vlada FBiH ne funkcioniše u ovom timu i čeka se odluka Ustavnog suda FBiH, ali mi moramo naći način kako da riješimo neke stvari koje se tiču života u FBiH, izjavio je premijer FBiH Nermin Nikšić.

Istakao je kako je među njima i problem Željeznica FBiH. Podsjetimo, željezničari Federacije BiH su jutros u 7 sati stupili u generalni štrajk, a kako su članovi Nezavisnog sindikata željezničara poručili, neće odustati dok se njihovi zahtjevi za izmirivanje dugovanja ne ispune.

"Nagomilani su dugovi iz nekog prethodnog perioda. Imamo Zakon o poslovanju Željeznica kojim se podrazumijeva smanjenje broja uposlenih i povećanje efikasnosti rada. A mi imamo povećanje broja uposlenika. I sam poslodavac je izjavio kako ima 1.000 uposlenih viška, a ne pada mu na pamet da to riješi, već se traži od Vlade FBiH da svojim finansijskim injekcijama spašavaju situaciju", rekao je Nikšić.

Premijer FBiH ističe kako je potrebno napraviti Akcioni plan restruktuiranja Željeznica FBiH te usvojiti izmjene Zakona o finansijskoj konsolidaciji Željeznica.

"Vlada FBiH uredno izvršava svoje obaveze", poručio je Nikšić.