BiH
0

Prebacivanje odgovornosti uzrok problema u Željeznicama Federacije

FENA
Suština problema u Željeznicama FBiH (ŽFBiH) jeste nepoštivanje Zakona o finansiranju željezničke infrastrukture od Vlade FBiH, ali i nepoštivanje i neprodužavanje Zakona o finansijskoj konsolidaciji, navode iz Željeznica FBiH.

Povodom štrajka kojeg su danas započela tri od ukupno sedam sindikata unutar ŽFBiH (Samostalni sindikat izvršnog osoblja područja infrastrukture, Samostalni sindikat tehničko-kolske službe i Neovisni sindikat željezničara u FBiH) u Željeznicama FBiH kažu da je Uprava preduzeća cijelu proteklu godinu upozoravala Vladu FBiH na poteškoće koje će nastati ukoliko se ne produži Zakon o finansijskoj konsolidaciji koji je istekao 31. decembra 2012.

"Pitanje zdravstvenog osiguranja željezničara, kao i druga važna pitanja, trebala su biti riješena do 31. decembra 2012. godine, kako su obećali resorni ministar i premijer Federacije BiH, što nije učinjeno", navode iz ŽFBiH.

Kako bi spriječila probleme koji su danas eskalirali, Uprava ŽFBiH je, kako navode, u proteklih šest mjeseci insistirala na održavanju tematske sjednice Vlade FBiH.

Odgađanje tematske sjednice koja je bila zakazana za 26. mart ove godine, odnosno, prebacivanje odgovornosti sa Vlade FBiH na oba doma Parlamenta FBiH, doveli su do veoma teške i ozbiljne situacije kako po ŽFBiH tako i po cjelokupnu privredu koja je naslonjena na to preduzeće.

Iz Željeznica FBiH su još jednom pozvali Vladu FBiH da hitno reaguje kroz održavanje tematske sjednice, jer je ključ rješenja u njenim rukama.

"Podsjećamo da je Vlada FBiH prema Zakonu o finansiranju infrastrukture dužna Željeznicama FBiH oko 420 miliona KM uz pripadajuće kamate od 178 miliona KM, a prema Zakonu o finansijskoj konsolidaciji taj dug iznosi 171 milion KM", navode iz ŽFBiH.

Da je Vlada ispunjavala svoje zakonske obaveze, kako dodaju u saopćenju, danas ne bi bili ugroženi privredni sistemi naslonjeni na ŽFBiH (Arcelor Mittal, Elektroprivreda BiH, Aluminij Mostar, Gikil itd), ali ni upitna egzistencija 3.840 željezničara i njihovih porodica.