{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bijedić: Radnicima Željeznica FBiH što prije isplatiti zaostalu platu

S
3.4.2013. u 14:31
3
3
Bijedić: Radnicima Željeznica FBiH što prije isplatiti zaostalu platu
3
Bijedić: Radnicima Željeznica FBiH što prije isplatiti zaostalu platu
Enver Bijedić
Ministar transporta i komunikacija Federacije BiH Enver Bijedić i predstavnici Uprave federalnih Željeznica danas su u Sarajevu postigli dogovor da željezničkim radnicima što prije bude isplaćen zaostali lični dohodak, čime bi se otklonio jedan od razloga otpočinjanja generalnog štrajka zaposlenih u ovom preduzeću.
"Dogovorili smo da Uprava uloži maksimalne napore da isplati taj jedan lični dohodak u najkraćem mogućem roku. Uprava bi to trebalo da uradi u narednih sedam do 10 dana", rekao je Bijedić novinarima ispred Vlade FBiH, ocijenivši da bi to trebalo da zadovolji radnike.

Prema njegovim riječima, Vlada, odnosno Ministarstvo transporta i komunikacija, uradit će sve da isplati martovsku tranšu od 1,8 miliona KM i tako ispuni obavezu Vlade prema Željeznicama.

"To ćemo uraditi u najskorije vrijeme u saradnji sa Ministarstvom finansija", rekao je Bijedić i za sutra najavio sastanak sa predstavnicima štrajkača.

Ministar transporta i komunikacija FBiH ocijenio je da je za pronalaženje dugoročnog rješenja za nagomilane probleme Željeznica FBiH, u kojima rade 4.000 ljudi, potrebno održavanje tematske sjednice Vlade na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem ili tematske sjednice Parlamenta Federacije.

Predsjednik Uprave Željeznica Federacije BiH Nedžad Osmanagić nije mogao precizirati do kada će trajati štrajk u ovom preduzeću.

On je dodao da je na današnjem sastanku razgovarano i o dugovanjima Vlade FBiH Željeznicama.

"Vlada je nama dužna 420 miliona po osnovu Zakona o finansiranju infrastrukture, a po Zakonu o finansijskoj konsolidaciji 171 milion maraka. Spremni smo na dogovor, ali pri tome i mi i Vlada moramo imati razumijevanje za postojeće stanje", rekao je Osmanagić.

On je istakao da je tranša koju Željeznice dobijaju iz budžeta FBiH nedovoljna i da može da podmiri samo manje troškove infrastrukture.

"Bitno je da Vlada izvršava svoju obavezu preuzetu zakonom, a to je finansiranje infrastrukture i putničkog i kombinovanog saobraćaja. Ujedno, treba naći trajno rješenje finansiranja”, zaključio je Osmanagić.

Sagovornici su se složili da treba naći rješenja za brojna pitanja koja opterećuju funkcionisanje ovog preduzeća, među kojima je i pitanje viška zaposlenih.

Tri od sedam sindikata zaposlenih u Željeznicama FBiH jučer su stupili u generalni štrajk zbog kašnjenja plate i neredovne uplate zdravstvenog osiguranja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: