{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Željezničari u FBiH nastavljaju štrajk unatoč tužbi

F
4.4.2013. u 15:16
5
10
Željezničari u FBiH nastavljaju štrajk unatoč tužbi
5
Željezničari u FBiH nastavljaju štrajk unatoč tužbi
Štrajk željezničara se nastavlja unatoč tome što je Uprava Željeznica FBiH podnijela sudu tužbu protiv sindikata u ovom preduzećum izjavio je danas u Sarajevu predsjednik Samostalnog sindikata izvršnog osoblja područja infrastrukture Željeznica FBiH Igor Boban
Uprava, prema njegovim riječima, smatra da je štrajk željezničara, koji je započeo u ponedjeljak, nelegalan.

"Čekat ćemo odluku suda koju ćemo ispoštovati. Ukoliko sud donese odluku da je štrajk zakonit mi ćemo proširiti svoje zahtjeve", dodao je Boban. Na današnjem sastanku između predstavnika Uprave društva, sindikata koji djeluju u Željeznicama FBiH i Ministarstva prometa i komunikacija FBiH u Sarajevu predložen je sporazum koji je trebao prekinuti četvrerodneveni štrajk u Željeznicama FBiH.

"Ministarstvo prometa i sindikati su htjeli potpisati sporazum o rješavanju sindikalnih zahtjeva povodom generalnog štrajka željezničara, ali je on bio neprihvatljiv za Upravu društva. U tom sporazumu među ostalim navode se rokovi isplate plata za februar i mart, te da se Uprava obavezuje da će povući tužbu protiv sindikata", dodao je Boban, napominjući da Upravi Željeznica nije bila prihvatljiva niti jedna stavka iz tog sporazuma, pa su ga odbili potpisati.

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić u izjavi medijima nakon sastanka naglasio je da svaki dan štrajka proizvodi nove štete. Dnevno je to oko 200.000 maraka, napomenuo je Bijedić.

Dugoročno rješenje je u tematskoj sjednici posvećenoj Željeznicama. Na toj sjednici bi trebao biti razmatran i Zakon o finansijskoj konsolidaciji Željeznica koji je jako bitan za njeno daljnje poslovanje.

Bijedić je napomenuo da postoje višegodišnji, nagomilani problemi koje treba sistemski riješiti, od broja zaposlenih, nekih dugova, pa do međunarodnih kredita.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: