BiH
2

Željezničari nastavili štrajk, sindikalci pozvani na sud

SRNA
Predstavnici svih sindikata Željeznice Federacije BiH (FBiH) pozvani su da u 11.00 sati dođu u Općinski sud u Sarajevu po tužbi Uprave Željeznica, koja traži prekid generalnog štrajka koji je počeo u ponedjeljak, 1. aprila.

Predsjednik Samostalnog sindikata izvršnog osoblja područja infrastrukture Željeznica FBiH Igor Boban izjavio je Srni da će se, zajedno sa predstavnicima ostalih sindikata, odazvati na poziv Suda.

On je podsjetio da je Uprava Željeznica podnijela tužbu smatrajući da je štrajk nelegalan, tražeći njegovo obustavljanje. "Štrajk u međuvremenu teče i dalje, a vidjećemo kako će Sud presuditi", rekao je Boban.

Predstavnici sindikata prošle sedmice nisu postigli dogovor sa Ministarstvom saobraćaja i komunikacija FBiH i Upravom Željeznica o prekidu štrajka.

Ministarstvo i sindikati bili su spremni da potpišu sporazum o rješavanju sindikalnih zahtjeva, ali Uprava Željeznica nije bila spremna da ga podrži.

U sporazumu su bili precizirani rokovi isplate plata za februar i mart, a njime bi se Uprava obavezala da povuče tužbu protiv sindikata Željeznica.

U vrijeme generalnog štrajka saobraćaju vozovi za prevoz putnika na lokalnim i međunarodnim linijama, dok je obustavljen saobraćaj teretnih vozova.

Svaki dan štrajka, prema podacima resornog ministarstva, proizvodi oko 200.000 KM štete.