{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bijedić: Danas uplata redovne tranše Željeznicama FBiH

F
1.7.2013. u 15:39
64
23
Bijedić: Danas uplata redovne tranše Željeznicama FBiH
64
Bijedić: Danas uplata redovne tranše Željeznicama FBiH
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić održao je danas sastanak sa predstavnicima sedam sindikalnih organizacija koje djeluju u JP Željeznice FBiH na kome je dogovoreno da će se odredbe koje se tiču obaveza Vlade Federacije BiH o isplati redovne mjesečne tranše za šesti mjesec ove godine isplatiti u toku današnjeg dana.
"Nakon toga obaveza je na Upravi Željeznica FBiH, koja je podnijela ostavku, da u najskorije vrijeme, odnosno sutra izvrši prebacivanje tih novčanih sredstava, te tranše koju je Vlada prebacila i ono što su zaradile ŽFBiH kroz njihovo redovno poslovanje, da budu u obliku ličnog dohodka prebačeni radnicima koji to čekaju duže vrijeme", kazao je ministar Bijedić za Fenu.

Sastanak je održan povodom štrajka koji su sindikati u Željeznicama FBiH najavili za 3. jula, a jedan od zahtjeva tiče se isplate dviju plata.

Ministar Bijedić je pojasnio da će se sa tom tranšom izvršiti uplata jedne plate koja se duguje radnicima uposlenim u Željeznicama, a sljedeća, druga plata koja se duguje trebala bi da bude u narednih deset dana.

"Međutim, suština je da li će Uprava ŽFBiH, odnosno generalni direktor i njegov pomoćnik za finansije htjeti da potpišu nalog da se radnicima isplate plate i to je već tehničko pitanje", dodao je Bijedić.

Inače, po statutu JP ŽFBiH ostavku predsjednika Uprave može da prihvati samo Nadzorni odbor.

"Mi se nadamo da ćemo u najskorije vrijeme, možda već iduće sedmice, na prvoj sjednici Vlade, imenovati privremeni nadzorni odbor koji će biti u mandatu do 60 dana, znači do provođenja konkursne procedure i dok ga Skupština Društva ne potvrdi. Mi smo uradili sve što možemo da do štrajka ne dođe, a kojim se svima nanosi šteta", dodao je Bijedić.

Predsjednik Samostalnog sindikata izvršnog osoblja područje infrastrukture ŽFBiH Igor Boban kazao je Feni da bi sutra trebalo biti ustanovljeno da li se mogu isplatiti dvije neto plate.

"Ukoliko se to isplati, štrajka ne bi bilo, a ukoliko ne bude isplate štrajk počinje 3. jula kako je ranije najavljeno", kazao je Boban.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: