Popis stanovništva
187

Nije obavezno izjašnjavanje o etničkoj, nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti

FENA
Probni popis se odvija dobro i prema informacijama sa terena nema nikakvih problema u smislu organiziranja, provođenja popisa i odaziva stanovništva u izabranim popisnim krugovima - rečeno je Feni u Agenciji za statistiku BiH.

Povodom određenih nejasnoća koja su se pojavile u javnosti u vezi izjašnjavanja o nacionalnoj pripadnosti i religiji u Agenciji za statsitiku BiH podsjećaju da je člankom 12. Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova 2013. godine definirano da osobe nisu obvezne da se izjašnjavaju o etničkoj/nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, a popisni obrasci sadrže pouku o tome.

"Prema preporukama konferencije evropskih statističara za popise stanovništva, kućanstava i stanova, informacija o etničkoj i vjerskoj pripadnosti se treba temeljiti na slobodnom samoizjašnjavanju osobe. Upitnici trebaju sadržavati otvoreno pitanje, a popisivači se trebaju suzdržavati od sugeriranja odgovora ispitanicima", navode iz ove agencije.

Prilikom postavljanja svih drugih pitanja popisivač treba da pomogne osobama da shvate pitanje, kako bi mogli da odgovore.

"Ukoliko na postavljeno pitanje o etničkoj/nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti ispitanik da odgovor koji je jedan od postojećih odgovora na obrascu, popisivač treba da obilježi odgovarajući modalitet, dok je u svim drugim slučajevima dužan da u predviđena polja za upisivanje odgovora upiše točno onakav odgovor kako se osoba izjasnila. Prilikom postavljanja ovih pitanja popisivač ne smije čitati ponuđene modalitete niti vršiti bilo kakav utjecaj na ispitanika. Sve osobe koje ne odaberu jedan od ponuđenih odgovora, nego se izjasne upisivanjem odgovora u za to predviđen prostor bit će zavedene točno onako kako se izjasne", pojasnili su u Agenciji za statitiku BiH.

Napominju da je zadatak statistike u popisu da evidentira svaku pojavu, odnosno svaki različit odgovor, te su u tom smislu pripremljeni odgovarajući šifarnici, na temelju kojih će statistika biti u mogućnosti da svaku od ovih pojava iskaže posebno.

Što se tiče maternjeg jezika tu se podrazumijeva jezik koji je neka osoba naučila da govori u ranom djetinstvu, odnosno jezik koji osoba smatra svojim maternjim jezikom, ako se u kućanstvu govorilo više jezika.

Na tom pitanju popisivač će, ovisno od toga kako se osoba izjasni, obilježiti ili jedan od ponuđenih odgovora bosanski, hrvatski ili srpski, ili odgovor drugi jezik nakon čega će, u predviđene kućice, upisati točno onakav odgovor kako se osoba bude izjasnila, kažu u državnoj statističkoj agenciji.

"Kao i kod odgovora koji se odnose na pitanja o etničkoj/nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti tako će se i kod izjašnjavanja o maternjem jeziku evidentirati svaka pojava, odnosno svaki različiti odgovor za što su i ovdje pripremljeni odgovarajući šifarnici da bi se svaka od ovih pojava iskazala zasebno", rečeno je Feni u Agenciji za statistiku BiH.