|

Milinović: Na popisnom listu pitanja o religiji i maternjem jeziku

Milinović: Na popisnom listu pitanja o religiji i maternjem jeziku
0
F
FENA
24.8.2012. u 16:42
4
komentara
0

dijeljenja
Milinović: Na popisnom listu pitanja o religiji i maternjem jeziku Zdenko Milinović
Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović izjavio je danas da je preporuka Međunarodnog monitoringa popisa EU da u popisnom listu u potpunosti budu otvorena pitanja o nacionalnoj pripadnosti, religiji i maternjem jeziku.
On je podsjetio da su Zakonom o popisu stanovništva, koji je usvojen u februaru, predviđene i kategorije koje će biti popisane.

"U odnosu na popisnicu koja je bila u prvoj varijanti, to pitanje smo redizajnirali i do kraja mjeseca bit će objavljena na web stranici Agencije", rekao je Milinović dodajući da na osnovu rezultata popisnice probnog popisa može biti promjena i na popisnici za glavni popis.

Milinović je kazao da je za probni popis, koji je planiran za kraj oktobra, urađen novi dizajn u odnosu na popisnicu koja je bila prije u opticaju.

"Smatram da će novi dizajn zadovoljiti sve u BiH. Popisivači, a to je regulirano i samim uputstvom, ne smiju nijednog momenta navoditi osobu na bilo kakav odgovor, koja za prva dva pitanja (o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti) ima pravo i da se ne izjasni", pojasnio je Milinović.

Po njegovim riječima, ponuđeni prijedlozi za džek boksove za konstitutivne narode Agenciji olakšava obradu podataka, jer softver to automatski 'čita' i registruje kao odgovor.

"Sloboda izjašnjavanja podrazumijeva da svaki građanin odgovori na ta tri pitanja kako želi, što se u potpunosti mora ispoštovati i upisati, bez bilo kakvih navođenja i davanja instrukcija od popisivača", rekao je Milinović.

Također je predviđeno, dodao je Milinović, da kod maternjeg jezika osoba može dati dva različita odgovora.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...