Agencija za statistku BiH
4

Završeni obrasci za probni popis stanovništva

SRNA
Popisni obrasci za probni popis su završeni, a predviđeni rok za štampanje je 30. septembar, potvrđeno je Srni u Agenciji za statistku BiH.

Popisni obrasci napravljeni su u skladu sa Međunarodnim preporukama, Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, preporukama monitoring tima za popis u BiH i zaključkom Vijeća ministara BiH.

Popisom će se prikupljati svi podaci o stanovništvu, domaćinstvima i stanovima navedeni u članovima Zakona o popisu.

Predviđeno je da obrasci za probni popis budu postavljeni na zvaničnoj web adresi Agencije za statistiku do kraja mjeseca.

Na pitanje hoće li građani prilikom popisa morati dati odgovore na sva pitanja, iz Agencije napominju da su Zakonom o popisu stanovništa definisane obaveze lica koja se popisuju, a to su da su lica obuhvaćena popisom dužna na sva pitanja u popisnim obrascima tačno i potpuno odgovoriti.

Osim toga, lične podatke o odsutnim članovima domaćinstva starijim od 15 godina može dati samo punoljetni prisutni član domaćinstva, kojem su podaci najviše poznati, a o djeci do 15 godina podatke daje jedan od roditelja, usvojitelj ili staratelj.

Ako popisivač u vrijeme popisivanja ne zatekne u stanu lica obuhvaćena popisom, a podatke ne može da prikupi na način koji je predviđen, ostaviće licu pismeno obavještenje o dužnosti da dostavi podatke nadležnoj popisnoj komisiji do 15. aprila 2013. godine.

Zakonom je definisano neobavezno izjašnjavanje o nacionalnoj/etničkoj i vjerskoj pripadnosti, a obrazac će sadržavati pouku o tome. U tom slučaju u popisnici se upisuje “ ne izjašnjava se”.

Za probni popis koristit će se generalno isti obrazac kao i za popis 2013. godine.

Nakon analize probnog popisa može doći, eventualno, do određenih korekcija u popisnicama /dizajn, korekcija nekih pitanja i objašnjenja koja su data u metodološkim upustvima/.

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović rekao je da je za probni popis u BiH, koji je planiran za kraj oktobra, urađen novi dizajn u odnosu na popisnicu koja je bila u opticaju.

On je napomenuo da je Međunarodni monitoring popisa EU preporučio da u popisnom listu u potpunosti budu otvorena pitanja o nacionalnoj pripadnosti, religiji i maternjem jeziku.